Słodka i lekko słona jednocześnie ;)
Można ją jeść na ciepło i na zimno.
Jest wspaniała! :D
Pieczona dynia w ziołach z czosnkiem
Potrzebujesz:
( Wszystko według upodobania)
- Całą, bądź kawałek dyni ( najlepiej Hokkaido lub Nagydobosi Sutötök [ o sinozielonej skórce])
- Czosnek
- Sól
- Suszone zioła ( bazylia, rozmaryn, oregano...)
- Świeży rozmaryn
- olej
1. Dynię obierz ze skórki ( Hokkaido można jeść ze skórką) i pozbaw nasienia.
2. Przygotowaną dynię pokrój na niewielkie kawałki.
3. W dużym naczyniu przygotuj marynatę, łącząc olej, przeciśnięty czosnek, sól i zioła suszone, oraz świeże.
4. Powstałą marynatą dokładnie pokryj kawałki dyni z każdej strony.
5. Zamarynowaną dynię ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Piecz 20min w 180*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz