poniedziałek, 16 lutego 2015

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Najwspanialszy moim zdaniem i najprostszy sposób na dynię!
Słodka i lekko słona jednocześnie ;)
Można ją jeść na ciepło i na zimno.
Jest wspaniała! :D


Pieczona dynia w ziołach z czosnkiem
Potrzebujesz:
( Wszystko według upodobania)

  • Całą, bądź kawałek dyni ( najlepiej Hokkaido lub Nagydobosi Sutötök [ o sinozielonej skórce])
  • Czosnek
  • Sól
  • Suszone zioła ( bazylia, rozmaryn, oregano...)
  • Świeży rozmaryn
  • olej
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię obierz ze skórki ( Hokkaido można jeść ze skórką) i pozbaw nasienia.
2. Przygotowaną dynię pokrój na niewielkie kawałki.
3. W dużym naczyniu przygotuj marynatę, łącząc olej, przeciśnięty czosnek, sól i zioła suszone, oraz świeże.
4. Powstałą marynatą dokładnie pokryj kawałki dyni z każdej strony.
5. Zamarynowaną dynię ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Piecz 20min w 180*C.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...