Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :)
Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością.
W końcu nasze jabłka są najlepsze!
Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :)
Duma, co?
A do jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy.
Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :)
Zróbmy sobie coś na deser.
Zróbmy sobie szarlotkę!
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką
Potrzebujesz:
Jabłka:
- 2kg kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej)
- 250 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 30g orzechów laskowych
- 100g zimnego masła
- 100g cukru
- 170g mąki
- cynamon
Przyrządzenie:
Jabłka:
1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na kawałki.
2. Włóż do garnka, podlej wodą i zasyp cukrem.
3. Pruż do rozgotowania jabłek na mus.
4. Odstaw do ostudzenia.
Ciasto:
1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć.
2. Ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię aluminiową, lub spożywczą i włóż do lodówki na ok.30 min.
Kruszonka:
1. Orzechy laskowe pokrusz. ( stopień pokruszenia dowolny)
2. Masło, cukier i mąkę szybko zagnieć, aby uzyskać okruszki.
3. Kruszonkę wymieszaj z orzechami.
Całość:
1. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, dociskając dokładnie do brzegów.
2. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy.
3. Jabłka posyp cynamonem.
4. Na całość wysyp równomiernie kruszonkę.
5. Piecz w 180*C przez 40-45 min.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz