Puszysta, jak pierwszy śnieg i słodka, jak zimowe wieczory :)
Potrzebujesz:
Beza:
5 białek z dużych jajek
280 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pełna łyżka mąki krupczatki
1/2 laski wanilii
1 szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
2 duże łyżki śmietany 18% lub 30%
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 płaska łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
owoce do dekoracji ( tu: granat)
listki mięty ( opcjonalnie -> tu: mięta cytrynowa)
Sposób przygotowania:
Beza:
0. Piekarnik nastaw na 180*C
1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do piany dodaj mąkę i sok z cytryny, połącz.
3. Partiami do masy dodawaj cukier wciąż miksując, do uzyskania błyszczącej masy.
4. Z laski wanilii wyskrob nasionka, dodaj do piany i wymieszaj dokładnie.
5. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej koło o średnicy ok. 22- 25 cm.
6. Bezę wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120*C.
7. Bezę susz 2h.
8. Po 2h wyłącz piekarnik i uchyl od niego drzwiczki, aby beza mogła studzić się powoli.
Krem:
1. Mascarpone, śmietanę, kakao i cukier połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
2. Wykładaj na upieczoną i wystudzoną bezę.
Całość udekoruj owocami i listkami mięty.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz