niedziela, 15 lutego 2015

Zupa ziemniaczana z pietruszkowym pesto

Pyszna zupa, na wiosnę, na jesień...na cały rok! :)

Potrzebujesz:

Zupa:
400 g ziemniaków
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1 l bulionu drobiowego
500 ml mleka
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Pesto:
50 g żółtego sera ( np: gouda)
100 ml oleju rzepakowego
30 g łuskanego słonecznika
pęczek pietruszki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
pesto:
1. Ser, słonecznik, pietruszkę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia.
2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem.
3. Zblenduj i odstaw na 15 min.

zupa:
1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku.
2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku.
3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min.
4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło.
5. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupę podawaj gorącą z dodatkiem pietruszkowego pesto.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...