niedziela, 8 marca 2015

Kakaowy Dzień Kobiet

Dziś dzień, w którym my- przedstawicielki płci pięknej, możemy pławić się bezkarnie w komplementach, zapachach kwiatów, kąpać się tak długo w promieniach słońca, na ile nam ono pozwoli ( nie wiem, jak u Was, ale w centrum naszego kraju pogoda dzisiaj iście zachwyca swoją wiosennością :)) i rozpieszczać swoje kubki smakowe najwspanialszymi smakami :)
Na Dzień Kobiet od Kuchni wszystkim damom, paniom, kobietom, kobietkom i dziewczynkom wręczam ciastkowe zawiniątko, ażeby słodkości dziś nie zabrakło :)

























Kruche ciasteczka owsiane z kakaowym tahini*
*tahini- masło/ pasta sezamowe/a

Potrzebujesz:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka jaj
  • 100g masła
  • 100g margaryny
  • 250g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakaowego tahini / 2 łyżki czystego tahini + 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 4 garści płatków owsianych  

Sposób przyrządzenia

1. Mąkę, masło i margarynę przesiekaj ze sobą dokładnie dużym nożem.
2. Dodaj 3 żółtka, cukier i tahini z kakao.
3. Zagnieć wszystko dokładnie na masę jednolitego koloru.
4. Do gotowego ciasta dodaj płatki owsiane i dokładnie zagnieć.
5. Masę uformuj, owiń folią spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min.
6. Schłodzoną masę wyjmij i rozwałkuj na dość cienki placek (ok. 3mm grubości).
7. Z tak rozwałkowanego placka wycinaj filiżanką krążki i układaj niezbyt ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz 10min w temperaturze 180*C.

Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche i łatwo rozpada się przy wałkowaniu.
Z całości ciasta powinno wyjść około 40 ciasteczek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...