wtorek, 24 marca 2015

Marokańskie cytrynki

Jak cytryna smakuje, wygląda, pachnie, jaka jest w dotyku i w ogóle całą resztę wszyscy znamy :)
Ale są też sposoby, żeby posmakować cytryny w innym wydaniu.
Jest ich wiele, jednak ja zdecydowałam się na ten pochodzący z gorącego, afrykańskiego wybrzeża.
Dokładnie z Maroka.
Marynowane cytryny pachnące cynamonem się Państwu kłaniają! :D
Słońca coraz więcej, to i w słoikach żółto się robi!







































Potrzebujesz:
Na 1 duży słoik
  • 3 całe, umyte i wyszorowane cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 kopiaste łyżki soli
  • 2 laski cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarnach
  • wrzątek
Sposób przygotowania:
1. Skórki cytryn natnij wzdłuż i na krzyż ( tak, jak nacina się pomarańczę, chcąc ją obrać), odetnij końcówki i uważaj, żeby nie przepołowić cytryn!
2. Nacięcia dokładnie wypełnij solą ( ok. 1 łyżka na cytrynę) i kilkoma ziarnami pieprzu.
3. Tak przygotowane cytryny ułóż ciasno w słoiku.
4. Dodaj cynamon, liście laurowe i sok z połowy cytryny.
5. Całość zalej wrzątkiem i mocno zakręć słoik.

Cytryny powinny marynować się minimum 3- 4 tygodnie. Są wspaniałym wzbogaceniem smaku dla potraw z kurczakiem, o których nie omieszkam Was poinformować ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...