Ale są też sposoby, żeby posmakować cytryny w innym wydaniu.
Jest ich wiele, jednak ja zdecydowałam się na ten pochodzący z gorącego, afrykańskiego wybrzeża.
Dokładnie z Maroka.
Marynowane cytryny pachnące cynamonem się Państwu kłaniają! :D
Słońca coraz więcej, to i w słoikach żółto się robi!
Potrzebujesz:
Na 1 duży słoik
- 3 całe, umyte i wyszorowane cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 kopiaste łyżki soli
- 2 laski cynamonu
- 3 liście laurowe
- pieprz czarny w ziarnach
- wrzątek
1. Skórki cytryn natnij wzdłuż i na krzyż ( tak, jak nacina się pomarańczę, chcąc ją obrać), odetnij końcówki i uważaj, żeby nie przepołowić cytryn!
2. Nacięcia dokładnie wypełnij solą ( ok. 1 łyżka na cytrynę) i kilkoma ziarnami pieprzu.
3. Tak przygotowane cytryny ułóż ciasno w słoiku.
4. Dodaj cynamon, liście laurowe i sok z połowy cytryny.
5. Całość zalej wrzątkiem i mocno zakręć słoik.
Cytryny powinny marynować się minimum 3- 4 tygodnie. Są wspaniałym wzbogaceniem smaku dla potraw z kurczakiem, o których nie omieszkam Was poinformować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz