poniedziałek, 2 marca 2015

Przekonaj się do innej przekąski








































Któż z nas nie lubi podjadać w ciągu dnia? ;D
Na pewno zdecydowana większość.
Sama jestem w tym naprawdę dobra!
A wiadomo, że nie wszystkie przekąski, które lądują w naszych brzuchach są pełne minerałów, witamin itp.
Po prostu nie wszystkie z nich kipią zdrowotnością ( ale smakiem, jak najbardziej :D )
Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na chipsy z jarmużu.
Zainspirowana w podskokach popędziłam do najbliższego dyskontu po ową zieleninę, dobrałam kilka jadalnych korzeni i voila! ;)
Coś na ząb.
Z przepisu podaję jarmuż, a resztę od siebie ;)
Chrupie tylko zielone.







































Jarmużowe chipsy:
Opakowanie / ok. 5 dużych liści jarmużu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki soli

Podzielone na kawałki liście jarmużu dokładnie obtocz w marynacie wykonanej z pozostałych składników.
Rozłóż liście ciasno na blasze tak, żeby na siebie nie nachodziły i piecz 3-5min w 200*C.
Uwaga! Łatwo je spalić!









































Słodkie buraki:
1 średni burak ćwikłowy
1,5 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli

Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki.
Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze.
Piecz ok.15min. w 200*C.






































Cynamonowe marchewki:
2 średnie marchewki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli (opcjonalnie)

Obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki marchewki obtocz w marynacie.
Układaj na blasze i piecz 8-10min w 200*C.


























Pietruszka na ząb:
1 duża pietruszka
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu

Obraną i pokrojoną cieniutko pietruszkę obtocz w marynacie.
Układaj na blasze i piecz 8-10min. w 200*C.








































Przekąskowe marchewki, buraczki i pietruszki najlepiej zjeść w dniu przyrządzenia, jarmuż można przechowywać nawet do kilku tygodni w papierowych torebeczkach.
Chrupie tylko zielone....jak już pisałam :D

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...