poniedziałek, 6 lipca 2015

Na początek lipca- pistacjowe maliny

Nic tak nie orzeźwia w upalne dni, jak świeże owoce.
Kwaśne cytrusy, soczyste owoce egzotyczne, albo nasze słodkie, rodzime jagodowe :D
Tyle dobra latem wylewa się z owocowych stoisk, i chociaż możemy dostać je w dzisiejszych czasach nawet podczas mroźnej zimy, to nic nie dorówna smakom lata ;)
Jak wiecie, w moim ulubionym osiedlowym dyskoncie różne rzeczy się kryją i tym razem przyniosłam stamtąd do domu pyszne zielone orzeszki w rozszczelnionych łupinkach.
Tak, to pistacje! ;D
A pistacje z naszymi słodkimi owocami ( najlepiej z własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą.
Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki.
Najlepiej trochę schłodzone ;)







































Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami

Potrzebujesz: 
Na ciasto:
  • 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 1 jajko
Na krem:
  • 100g wyłuskanych pistacji
  • 250g serka mascarpone
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
Do tego:
  • świeże maliny 
Sposób przyrządzenia:
1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min.
2. Pistacje rozkrusz w moździerzu.
3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie.
5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie dociskając do brzegów.
6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto zanadto nie wyrosło.
7. Babeczki piecz w 180*C przez ok. 10-15min z termoobiegiem.
8. Upieczone babeczki wyjmij z foremek i pozostaw do ostygnięcia.
9. Do ostudzonych babeczek nakładaj pistacjowy krem i dekoruj malinami.



























Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...