Swoją drogą, to właśnie zielony plasuje się na pierwszym miejscu moich ulubionych kolorów.
Pośród zieleni, na działce, łące, czy gdziekolwiek w otoczeniu przyrody najlepiej lubię grillować. Sezon na grillowanie wciąż trwa.
Gorące kiełbaski, soczyste mięsiwa i aromatyczne warzywa.
Ślina leci do kolan :D
No i jeszcze opiekany chleb! Najlepiej ciepły posmarować masłem, mniam!
Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić zwykłe ( jakże pyszne) masło czymś zielonym :D
Jest tłuste, zawiera likopen, potas, worek witamin i kwas oleinowy, który pomaga zwalczyć zły cholesterol oraz przeciwdziała powstawaniu niektórych nowotworów.
Prawie, jak superman, a mieści się w dłoni :)
Awokado, bo o nim mowa, jest podstawą pasty do chleba ( najlepiej tego z grilla, albo ogniska, ale i jako grzanka z tostera, czy piekarnika się sprawdzi ;) ), którą przedstawiam i polecam ogromnie poniżej.
Cała zielona :D
Pasta z awokado z rukolą
Potrzebujesz:
- 1 dojrzałe awokado
- dużą garść rukoli
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- sól
1. Awokado przetnij na pół, pozbądź się pestki i łyżką wydrąż miąższ do miseczki.
2. Wydrążony miąższ dokładnie rozgnieć widelcem na papkę dodając sok z cytryny.
3. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty.
4. Rukolę drobno poszatkuj i wmieszaj w całość.
5. Dopraw solą do smaku.
* Świetnie pasuje do niej również żółty ser!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz