środa, 9 września 2015

Późne lato z czekoladą i malinami

Jakże pysznie jest delektować się wspaniałościami późnego lata zanurzonymi w czekoladzie!
Co tu dużo pisać.
Maliny na wyciągnięcie ręki, chociaż nie wiadomo, jak długo będą jeszcze dostępne, bo w powietrzu chłód ( mam wrażenie, że pogoda tego lata ma większe huśtawki nastroju, niż kobieta w ciąży)
Kakao też na pewno gdzieś znajdziecie :)
Jedyną ciekawostką jest to, że tłuszczem w tym cieście jest majonez.
Bez obaw! Jest absolutnie niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wilgotnej, kremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu,  w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D
Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :)









































Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym

Potrzebujesz:
Na ciasto:
  •  40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 100 g majonezu
  • niewielki kubeczek malin ( ok. 2 pełnych garści)
Na sos:
  • 100g malin
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1.  Jajka i cukier lekko ubij.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
3. Ciepłą czekoladę wmiksuj w uprzednio ubite jaja z cukrem.
4. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez -> miksuj na gładką masę.
5. Płaską formę ( ok. 25cm. bok) wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
6. Wylej ciasto, ułóż na nim maliny i posyp pokrojoną czekoladą z pozostałego paska.
7. Piecz ok. 30- 35mi w 160*C

Sos:
1. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewaj w rondelku do całkowitego ich rozpadnięcia się.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...