sobota, 24 października 2015

Dżem z cukinii

W tym roku na działkach moich dziadków cukinie obrodziły nadzwyczajnie.
Stała się stałym bywalcem na naszych stołach.
Z cukinii było wszystko!
Cukinia pieczona, cukinia w zapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem..
No właśnie, dżem.
Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny.
Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę ( jak u mnie...wciąż ;) ), to dżem będzie naprawdę fajną, ciekawą i pyszną opcją :)




























Dżem z cukinii

Potrzebujesz:
  • 1kg obranej ze skórki i pozbawionej nasion cukinii
  • 1/2 cytryny
  • 500g cukru
  • 1 opakowanie mieszanki żelującej 2:1
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej odrobinką wody i duś do jej rozpadnięcia się.
2. Z ugotowanej masy cukiniowej odparuj nadmiar soków.
3. Dodaj sok z połowy cytryny, cukier i mieszankę żelującą i gotuj przez ok. 15min.
4. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem, pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...