sobota, 24 października 2015

Dżem z cukinii

W tym roku na działkach moich dziadków cukinie obrodziły nadzwyczajnie.
Stała się stałym bywalcem na naszych stołach.
Z cukinii było wszystko!
Cukinia pieczona, cukinia w zapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem..
No właśnie, dżem.
Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny.
Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę ( jak u mnie...wciąż ;) ), to dżem będzie naprawdę fajną, ciekawą i pyszną opcją :)



























Dżem z cukinii
Potrzebujesz:
  • 1kg obranej ze skórki i pozbawionej nasion cukinii
  • 1/2 cytryny
  • 500g cukru
  • 1 opakowanie mieszanki żelującej 2:1
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej odrobinką wody i duś do jej rozpadnięcia się.
2. Z ugotowanej masy cukiniowej odparuj nadmiar soków.
3. Dodaj sok z połowy cytryny, cukier i mieszankę żelującą i gotuj przez ok. 15min.
4. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem, pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!







































Courgette jam
Ingredients:

  • 1kg peeled and deseeded courgette
  • 1/2 lemon
  • 500g of sugar
  • 4 sheets of gelatine

Method:
1. Dice courgette, place into the pot, pour a little water, and cook until it decomposes.
2. Reduce excess courgette juice.
3. Add juice from half a lemon, sugar and cook for about 15 minutes.
4. Turn off the heat, and stir gelatine in.
5.  Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn lids and leave upside down to cool.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...