poniedziałek, 26 października 2015

Gorrrrące placki z dyni na rozgrzanie

W coraz chłodniejsze jesienne dni, po dniu pełnym zajęć lub po prostu w dzień wolny, fajnie jest zjeść coś ciepłego, co rozgrzeje nas od środka.
Coś aromatycznego i zdrowego.
Tym razem potrawa dobra również dla tych, co nie mogą lub z założenia nie jedzą glutenu.
Królowa mojej kuchni o tej porze roku i główna bohaterka dania- Panna Dynia Wspaniała (łoł, szaleję na jej punkcie :D ) jest słodkawa i świetnie komponuje się z ciepłym i wyrazistym smakiem imbiru i chilli.
Z podanej poniżej ilości składników wyjdzie spora górka tych dyniowych smakowitości...zapewniam jednak, że znikną z talerzy w oka mgnieniu! :D
Na własne oczy widziałam, jak działo się to u mnie.
Z przepisu, choć wymyślonego na biegu, bo potrzebny był nagły posiłek na jesienny chłodek i na głodne brzuchy, jestem ogromnie dumna, dlatego polecam całym swoim podniebieniem i podniebieniami, które te placki jadły :D




























Bezglutenowe placki dyniowo- ziemniaczane na ostro
Potrzebujesz:
  • 800g dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki płatków chilli / 2 łyżeczki pasty chilli / 1 spora papryczka chilli z nasionkami
  • 3cm świeżego imbiru
  • 3- 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek zmiksuj/ utrzyj na tarce.
2. Do masy dodaj jajko, mąkę, starty lub drobno posiekany imbir i wymieszaj dokładnie.
3. Do całości dodaj chilli i resztę przypraw.
4. Placki smaż na niewielkiej ilości oleju na złoto.
5. Podawaj z kleksem śmietany, posypane natką pietruszki.

Smacznego ciepłego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...