czwartek, 8 października 2015

Z ŁĄKI NA TALERZ: Sok z owoców czarnego bzu

Przełom września i października to ostatni dobry moment na zbiory owoców czarnego bzu.
W mojej kuchni rozgościł się na dobre :)
A niezwykłe siły drzemią w tych czarnych kiściach pełnych malutkich owoców!
Otóż sok z owoców czarnego bzu zawiera dużo witaminy C i prowitaminy A, sole mineralne, w tym żelazo, wapń, glin, sód i potas oraz kilka innych ważnych dla nas związków.
W przeziębieniu pomoże uporać się z kaszlem i zadziała uodporniająco.
Te małe, czarne kuleczki należą również do tzw: środków oczyszczających krew i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, odtruwa.
No nic, tylko szykować butelki i słoiki, nazrywać owoców czarnego bzu i zrobić sok! :)
Bo nie dość, że świetnie wspomaga organizm, to wzbogaci wspaniale smak jesiennej herbaty :D
Do dzieła!

UWAŻAJ!
Nie wolno jeść owoców czarnego bzu na surowo! Zawierają toksyczny składnik ( sambunigrynę), który powoduje poczucie słabości lub wymioty. Po przetworzeniu ulega rozkładowi i jest nieszkodliwy.








































Sok z owoców czarnego bzu
Potrzebujesz:
  • 2,5 kg kiści owoców czarnego bzu
  • 350g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 200ml wody *
 Sposób przyrządzenia:
1. Owoce umyj i zetnij nożyczkami z szypułek.
2. Rozgnieć je w garnku tłuczkiem do ziemniaków i zagotuj z 200ml wody.
3. Duże sito wyłóż gęstą gazą, przelej na nią sok razem z owocami i pozwól mu spłynąć do drugiego garnka.
4. Owocową masę odciśnij mocno z pozostałego soku.
5. Wytworzony sok zagotuj z cukrem.
6. Wyłącz palnik pod garnkiem z sokiem, dodaj sok z cytryny i wypełnij całością wyparzone butelki/ słoiki, szczelnie je zamykając.

Smacznego!

* Jeśli posiadasz sokownik, nie dodawaj do owoców wody, ale przed podgrzaniem zmieszaj owoce z cukrem, a na wierzch połóż 3-4 plastry cytryny. Nie musisz też odcinać owoców z kiści.







































Elderberry fruit juice
Ingredients:
  • 2.5 kg of a bunch of elderberries
  • 350g of sugar
  • 1/2 lemon
  • 200ml water *
Method:
1. Wash the fruit and cut off the stems with scissors.
2. Crush them in a pot with a potato masher and boil them with 200ml of water.
3. Line a large sieve with thick gauze, pour the juice along with the fruit into it and let it flow into the second pot.
4. Squeeze the fruit mass firmly from the remaining juice.
5. Boil the juice with sugar.
6. Turn off the burner under the pot with juice, add lemon juice and fill the scalded bottles/jars, closing them tightly.

Enjoy!

* If you have a juicer, do not add water to the fruit, but before heating, mix the fruit with sugar, and put 3-4 slices of lemon on top. You also don't have to cut the fruit off the bunch.





 
Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...