środa, 11 listopada 2015

Dyniowa z wędzonym twarogiem

Dzisiejsze piękne święto podbiję zupą dyniową.
Przyjemnie słodkawa w smaku i mocno rozgrzewająca od środka.
Listopadowa zupa na Listopadowe Święto...można też się przy niej zadumać o tych, dzięki którym mamy dzisiaj to, co mamy.
Możemy swobodnie z tego korzystać, dzięki ich poświęceniu i walce o lepsze jutro.
Myślę, że mamy być z czego dumni :)
Mamy też wspomnianą zupę dyniową, a do niej wędzony twaróg, który lekko przełamuje nam smak.
Biegnijcie po łyżki, bo jest wyśmienita!
Pięknego dzisiaj i pięknego jutra! :)




























Zupa dyniowa z wędzonym twarogiem

Potrzebujesz:
  • 1kg dyni (np: Hokkaido)
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1,5 szkl. wody ( lub mniej, w zależności od konsystencji dyni)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • suszone płatki słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • wędzony twaróg
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż nasiona.
2. Kawałki dyni ułóż na blasze, skrop olejem i posyp 1 łyżeczką soli; piecz przez 25min w 190*C.
3. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki, czosnek obierz z łupin.- Dołóż wszystko do pieczącej się dyni na 10min. przed końcem pieczenia.
4. Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj/ zetrzyj na tarce.
5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir i wodę i zmiksuj/ zblenduj.
6. Dorzuć suszonych płatków papryki ( opcjonalnie).
7. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową - gotuj przez ok.10min.
8. Zupę podawaj gorącą z dodatkiem wędzonego twarogu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...