Przyjemnie słodkawa w smaku i mocno rozgrzewająca od środka.
Listopadowa zupa na Listopadowe Święto...można też się przy niej zadumać o tych, dzięki którym mamy dzisiaj to, co mamy.
Możemy swobodnie z tego korzystać, dzięki ich poświęceniu i walce o lepsze jutro.
Myślę, że mamy być z czego dumni :)
Mamy też wspomnianą zupę dyniową, a do niej wędzony twaróg, który lekko przełamuje nam smak.
Biegnijcie po łyżki, bo jest wyśmienita!
Pięknego dzisiaj i pięknego jutra! :)
Zupa dyniowa z wędzonym twarogiem
Potrzebujesz:
- 1kg dyni (np: Hokkaido)
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3cm świeżego imbiru
- 1,5 szkl. wody ( lub mniej, w zależności od konsystencji dyni)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- suszone płatki słodkiej papryki (opcjonalnie)
- wędzony twaróg
1. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż nasiona.
2. Kawałki dyni ułóż na blasze, skrop olejem i posyp 1 łyżeczką soli; piecz przez 25min w 190*C.
3. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki, czosnek obierz z łupin.- Dołóż wszystko do pieczącej się dyni na 10min. przed końcem pieczenia.
4. Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj/ zetrzyj na tarce.
5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir i wodę i zmiksuj/ zblenduj.
6. Dorzuć suszonych płatków papryki ( opcjonalnie).
7. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową - gotuj przez ok.10min.
8. Zupę podawaj gorącą z dodatkiem wędzonego twarogu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz