niedziela, 1 listopada 2015

Z ŁĄKI NA TALERZ: Mus z dzikej róży

Nowość w moich smakach i kuchni.
W tym roku po raz pierwszy przetwarzałam te owoce i pierwszy raz smakowałam ich pod inną postacią, niż herbata.
Nie spodziewałam się takiego głębokiego smaku! :D
Jestem zachwycona!
Dzika róża przy okazji wspaniale działa na nasz system odpornościowy, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C. Wspomaga naczynia krwionośne, przewód pokarmowy i nerki. Jest polecana dla kobiet w ciąży. Jest również wykorzystywana w leczeniu reumatyzmu i oparzeniach.
Jest świetna! Malutka i naprawdę trzeba się przy niej napracować, wydrążając z niej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :)
Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :)





























Mus z dzikiej róży
Potrzebujesz:
  • 1kg owoców dzikiej róży
  • 250ml wody
  • 400g cukru
  • 1 łyżkę soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół i wydrąż nasionka wraz z włoskami.
2. Owoce wsyp do garnka, dodaj wodę i gotuj do miękkości.
3. Zdejmij garnek z palnika, zmiksuj owoce blenderem na gładką masę.
4. Do masy dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10min.
5. Wyparzone słoiki wypełnij musem, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem- pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...