poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciepła szklanka dobroci na zimę

W świątecznym zabieganiu za porządkiem, prezentami dla najbliższych, potrawami na świąteczny stół, dobrze jest się na chwilę zatrzymać, żeby złapać oddech. Poczuć zapach unoszący się w domowej przestrzeni tych wszystkich pyszności, które przygotowujemy, spojrzeć na migoczące lampki i pachnącą choinkę.
Całość tworzy naprawdę wspaniały, świąteczny klimat.
Gdyby jeszcze był śnieg! :D
Tę chwilę wytchnienia może podkreślić niezwykle aromatyczna herbata na zimowe szarugi.
Pomarańczowa z dodatkiem ciepłych w aromatach przypraw i miodu.
Coś, co Cię wzmocni i doładuje potężną dawką witaminy C, a przy okazji upoi słodkim aromatem wanilii i ciepłem anyżu :)
Rozgośćcie się, właśnie nalewam ;)



























Pomarańczowa herbata z anyżem
Potrzebujesz:

  • 1 pomarańczę
  • 1l wody
  • 2 torebki lub 1 łyżkę ( jeśli sypana) ulubionej czarnej herbaty
  • 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
  • 1/2 laski wanilii bez nasionek ( opcjonalnie)
  • cytryna
  • miód
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańczę obierz i pozbaw białych skórek. Najlepiej odkroić całą skórkę nożem.
2. Owoc pokrój na plasterki, włóż do garnka z wodą, dodaj anyż i wanilię i gotuj na małym ogniu przez ok. 20min.
3. Ugotowany wywar zdejmij z palnika, rozgnieć owoce w garnku drewnianą łyżką lub tłuczkiem.
4. Natychmiast po rozgnieceniu owocu dodaj herbatę, przykryj garnek i pozostaw przez ok 5min.
5. Całość dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.
6. Do szklanek przelewaj przecedzając przez sitko.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Pazasta, to wszystko wyglada i brzmi przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...