sobota, 19 grudnia 2015

Pan Śledź w ziołach

Wigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość.
Na naszych stołach królują ryby!
Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb.
Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź!
W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem wielu robotników.
Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się nie przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach.
I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu form podawania :)
Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :)




























Śledź w ziołach z czosnkiem
Potrzebujesz:
  • 2 płaty śledzia z solanki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz i wymieszaj z olejem.
3. Śledzie zalej marynatą i wstaw na ok. 1h do lodówki ( najlepiej w zakręconym słoiczku), żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...