czwartek, 10 grudnia 2015

Pomarańczowy pyłek

Z czym, jak nie z zapachem pomarańczy ( i różnych korzennych przypraw) kojarzą się Święta Bożego Narodzenia! :)
Dziś podzielę się z Wami prostym sposobem na wykorzystanie skórek z pomarańczy w potrawach w postaci pyłku :)
Jest pełen aromatu i zawiera dużo pektyn i witaminy P, która jest zawarta w białych częściach pomarańczy i przy okazji wspomaga trawienia i pomaga obniżyć zły cholesterol.
Tutaj ususzona, ale pamiętajcie, że jedzenie świeżych pomarańczy z białymi skórkami też jest bardzo dobre! :)
Jedząc pomarańcze nie wyrzucaj skórek, ale ususz je w suszarce do owoców, piekarniku, lub zostaw na 2-3 dni w pobliżu grzejnika.
To świetny sposób na ich wykorzystanie i późniejsze nadanie potrawom aromatu pomarańczy. 
Mnóstwo dodatkowego i darmowego smaku! Bo po co kupować sztuczne aromaty w sklepie, kiedy odpowiednik możemy zrobić w domu nie wydając dodatkowych pieniędzy, a tym samym ciekawie i ekonomicznie wykorzystać pozostałości po owocu ;)

Pamiętaj, że skórki powinny być wcześniej dokładnie umyte!

Do przyrządzenia pomarańczowego pyłku potrzebny jest dobry robot kuchenny, lub elektryczny młynek do kawy.



Pomarańczowy pyłek

Kilka ususzonych skórek pomarańczy mocno zmiksuj. Niech powstanie pyłek.
Najlepiej smakuje w słodkich wypiekach. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...