sobota, 24 października 2015

Dżem z cukinii

W tym roku na działkach moich dziadków cukinie obrodziły nadzwyczajnie.
Stała się stałym bywalcem na naszych stołach.
Z cukinii było wszystko!
Cukinia pieczona, cukinia w zapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem..
No właśnie, dżem.
Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny.
Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę ( jak u mnie...wciąż ;) ), to dżem będzie naprawdę fajną, ciekawą i pyszną opcją :)



























Dżem z cukinii
Potrzebujesz:
  • 1kg obranej ze skórki i pozbawionej nasion cukinii
  • 1/2 cytryny
  • 500g cukru
  • 1 opakowanie mieszanki żelującej 2:1
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej odrobinką wody i duś do jej rozpadnięcia się.
2. Z ugotowanej masy cukiniowej odparuj nadmiar soków.
3. Dodaj sok z połowy cytryny, cukier i mieszankę żelującą i gotuj przez ok. 15min.
4. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem, pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!







































Courgette jam
Ingredients:

  • 1kg peeled and deseeded courgette
  • 1/2 lemon
  • 500g of sugar
  • 4 sheets of gelatine

Method:
1. Dice courgette, place into the pot, pour a little water, and cook until it decomposes.
2. Reduce excess courgette juice.
3. Add juice from half a lemon, sugar and cook for about 15 minutes.
4. Turn off the heat, and stir gelatine in.
5.  Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn lids and leave upside down to cool.

Enjoy!

poniedziałek, 19 października 2015

PROJEKT ŚNIADANIE: Kozie frykasy na słodko

Pewnego dnia, kiedy to mogłam sobie pozwolić na poranne kucharzenie śniadaniowe, na moim talerzu znów pojawiły się grzanki.
Nie byle jakie!
Grzanki z chałki.
Z wyrazistym smakiem koziego sera, chrupiącymi orzechami, miodem i ostatnimi malinami.
Zainspirował mnie Karol Okrasa.
Mała modyfikacja i są!
Ach! Co to był za upojny poranek :D



























Grzanki z chałki z kozim serem i orzechami w miodzie
Potrzebujesz:
  • kilka kromek chałki
  • kozi niefermentowany ser
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Kromki chałki zgrilluj w piekarniku/ na patelni grillowej.
2. Połowę przygotowanych orzechów pokrusz, dodaj do sera razem ze skórką z cytryny i wymieszaj.
3. Pozostałą część orzechów podgrzej w rondelku z miodem i sokiem z cytryny.
4. Grzanki podawaj z serkiem na wierzchu układając miodowe orzechy.

Smacznego!




 

niedziela, 11 października 2015

Słońce w słoiku na szare wieczory i chłodne poranki

Te małe, złote śliweczki, trochę zapomniane w naszych kuchniach, noszą w sobie dużo smaku i witamin.
Usprawniają pracę jelit, pomagają się pozbyć złego cholesterolu i zbędnego tłuszczu.
W przypadku wolnych rodników działają jak miotła i wymiatają je pierwszorzędnie!
Kiedyś całą gromadą, na działkach zbieraliśmy je do koszyka, a potem babcia, albo któraś z cioć gotowały z nich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna!
Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko.
Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :)
Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem wanilii, który moim zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach.
Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :)
Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie spróbujcie zrobić ten mus!
Jest bardzo prosty, słoneczny i pyszny :)
Na szare wieczory i chłodne poranki.



























Mus z mirabelek z wanilią

Potrzebujesz:
  • 2,5kg mirabelek
  • 1,5 szklanki cukru ( lub więcej/ mniej w zależności od stopnia kwaśności śliwek)
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
1a. Umyte owoce włóż do dużego garnka,  zalej szklanką wody i gotuj to popękania skórek i miękkości.
1b. Umyte owoce wypestkuj, włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj to miękkości owoców.*
2. Ugotowane mirabelki przetrzyj przez sitko/ zmiksuj na gładką masę ( jeśli są wypestkowane).
3. Do musu dodaj cukier.
4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydobądź z niej ziarenka.
5. Ziarenka dodaj do musu i zagotuj.
6. Musem wypełniaj wyparzone słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Smacznego!

* Wypestkowanie mirabelek nie jest tutaj konieczne, jednak na pewno ułatwi wytwarzanie musu.




czwartek, 8 października 2015

Z ŁĄKI NA TALERZ: Sok z owoców czarnego bzu

Przełom września i października to ostatni dobry moment na zbiory owoców czarnego bzu.
W mojej kuchni rozgościł się na dobre :)
A niezwykłe siły drzemią w tych czarnych kiściach pełnych malutkich owoców!
Otóż sok z owoców czarnego bzu zawiera dużo witaminy C i prowitaminy A, sole mineralne, w tym żelazo, wapń, glin, sód i potas oraz kilka innych ważnych dla nas związków.
W przeziębieniu pomoże uporać się z kaszlem i zadziała uodporniająco.
Te małe, czarne kuleczki należą również do tzw: środków oczyszczających krew i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, odtruwa.
No nic, tylko szykować butelki i słoiki, nazrywać owoców czarnego bzu i zrobić sok! :)
Bo nie dość, że świetnie wspomaga organizm, to wzbogaci wspaniale smak jesiennej herbaty :D
Do dzieła!

UWAŻAJ!
Nie wolno jeść owoców czarnego bzu na surowo! Zawierają toksyczny składnik ( sambunigrynę), który powoduje poczucie słabości lub wymioty. Po przetworzeniu ulega rozkładowi i jest nieszkodliwy.








































Sok z owoców czarnego bzu
Potrzebujesz:
  • 2,5 kg kiści owoców czarnego bzu
  • 350g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 200ml wody *
 Sposób przyrządzenia:
1. Owoce umyj i zetnij nożyczkami z szypułek.
2. Rozgnieć je w garnku tłuczkiem do ziemniaków i zagotuj z 200ml wody.
3. Duże sito wyłóż gęstą gazą, przelej na nią sok razem z owocami i pozwól mu spłynąć do drugiego garnka.
4. Owocową masę odciśnij mocno z pozostałego soku.
5. Wytworzony sok zagotuj z cukrem.
6. Wyłącz palnik pod garnkiem z sokiem, dodaj sok z cytryny i wypełnij całością wyparzone butelki/ słoiki, szczelnie je zamykając.

Smacznego!

* Jeśli posiadasz sokownik, nie dodawaj do owoców wody, ale przed podgrzaniem zmieszaj owoce z cukrem, a na wierzch połóż 3-4 plastry cytryny. Nie musisz też odcinać owoców z kiści.







































Elderberry fruit juice
Ingredients:
  • 2.5 kg of a bunch of elderberries
  • 350g of sugar
  • 1/2 lemon
  • 200ml water *
Method:
1. Wash the fruit and cut off the stems with scissors.
2. Crush them in a pot with a potato masher and boil them with 200ml of water.
3. Line a large sieve with thick gauze, pour the juice along with the fruit into it and let it flow into the second pot.
4. Squeeze the fruit mass firmly from the remaining juice.
5. Boil the juice with sugar.
6. Turn off the burner under the pot with juice, add lemon juice and fill the scalded bottles/jars, closing them tightly.

Enjoy!

* If you have a juicer, do not add water to the fruit, but before heating, mix the fruit with sugar, and put 3-4 slices of lemon on top. You also don't have to cut the fruit off the bunch.





 
Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...