Właściwie, to upiekłam je nawet dzień wcześniej i to z czystej ochoty na kruche ciastka, a nie z powodu dnia, w którym kalorie się nie liczą :)
W tym roku Pączkowy Dzień pojawił się w moim kalendarzu nie wiadomo skąd!
Absolutnie niespodziewanie wyskoczył nagle w pewien czwartek, ogłaszając się najtłustszym tego roku i proszę szykować pączki, faworki i inne racuchy.
W mojej głowie echem odbijały się słowa niedowierzania "Ale jak to już w ten czwartek?", " Serio to już teraz?", "Przecież dopiero było Święto Dziadków."
Naprawdę, jakoś nie zdążyłam się do niego przygotować.
Na szczęście miałam kruche ciastka kakaowe, wypełnione po brzegi żurawiną i białą czekoladą.
Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D
Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko!
Pełnoziarniste, idealne do kawy.
Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą
Potrzebujesz:
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 85g brązowego cukru
- 1 jajko
- 260g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 łyżki kakao
- 100g białej czekolady
- 50g suszonej żurawiny
Sposób przyrządzenia:
1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj.
2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze.
3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) )
i przesiekaną żurawinę.
i przesiekaną żurawinę.
4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest bardzo gęsta.
5. Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej.
6. Spłaszczając mocno każdą z kulek, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w 190*C przez 10min.
Smacznego! :D
Czekoladowa rozpusta! :) :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w sedno! :D
Usuń