Czasem termometry wskazują temperaturę przekraczającą +10*C, na niebie słońce wyciąga swoje świetliste ramiona, a w głowie i gdzieś w przestworzach słychać śpiew ptaków.
Innym razem, tak jak dzisiaj, przez cały dzień z chmur kapią hektolitry deszczu, mżawki i innych mokrych atmosferycznych opadów.
A krem z marchewki z cynamonem tylko czeka, żeby rozjaśnić i ocieplić nam te szare dni :)
Jest słodkawy, a głębię smaku zapewniają mu cynamon z sosem sojowym.
Pyszny i sycący!
Obierajcie marchewki, czas na krem...
...i byle do słońca! :)
Krem z marchewki z cynamonem
Ilości na rodzinny gar zupy (ok.6 porcji)
Potrzebujesz:
- 1kg marchewek
- 1-2 średnie ziemniaki
- 1 mniejsza cebula
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Do tego:
- łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań)
- grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego)
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki
2. Umieść warzywa w garnku, dodaj listki laurowe, zalej warzywa do 3/4 ich wysokości wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.
3. Z ugotowanych warzyw wyjmij liście laurowe.
4. Zmiksuj/ zblenduj warzywa na gładko wraz z powstałym z nich wywarem.
5. Krem podgrzewaj na małym ogniu, dodając olej, sos sojowy, tymianek i cynamon- dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Słonecznik upraż na suchej patelni, w ten sam sposób przygotuj grzanki.
8. Podawaj krem posypany prażonym słonecznikiem i grzankami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz