wtorek, 9 lutego 2016

Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance

Być może nazwa ciasta brzmi zagadkowo, a lista produktów potrzebnych do jego wykonania wydaje się okropnie długa...ale to ciasto jest naprawdę niezwykle proste.
Jest aksamitne i ciężkie, jak najlepszej jakości jedwab.
To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem.
Nie za słodkie, pokryte serową masą.
Wspaniałe na większe przyjęcia, czy okazje :)
Święto Zakochanych może być jedną z nich!
Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem! :D
W masie serowej pominęłam masło, ale dodałam mascarpone i zachwyciłam się całością niesamowicie!
Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest to ciasto warte upieczenia i zatopienia zębów w jego aksamitnej ciastowej strukturze, pokrytej kremowym serkiem.
Ach!
Ileż w tym cieście miłości :D Dla podniebienia przede wszystkim!




























Red Velvet Cake
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 125g masła w temp. pokojowej
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 50ml płynnego czerwonego barwnika ( ja dałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku)
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • bułka tarta
  • masło
  • 1 łyżeczka płatków migdałów
Masa serowa:
  • 350g śmietankowego serka kanapkowego 
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
2. Ciągle miksując dodawaj do masy jajka - pojedynczo.
3. Dodaj kakao i barwnik- od tego momentu miksuj na najwolniejszych obrotach.
4. Wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki ( oprócz sody oczyszczonej) i dodawaj je do masy na przemian z maślanką- pamiętając o najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę.
5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj.
6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C.
8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać.
9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek.

Masa serowa:
1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki na jednolity krem.

Całość:
1. Ciasto podziel na 2 (lub 3) blaty i przełóż każdy kremem, pozostawiając część masy serowej na wierzch i boki ciasta.
2. Wierzch udekoruj ciastowym proszkiem.*

Smacznego!

* Być może nie zużyjesz całego proszku z ciasta. Możesz dodać do niego trochę serka i uformować z powstałej masy kulki, które potem dobrze pokryć czekoladą :) Słodka przekąska gotowa!







































Red Velvet Cake
Ingredients:
Cake:

  • 125g butter 
  • 250g sugar
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 50ml of red liquid dye (I gave 3/4 teaspoon of dye powder)
  • 400g plain flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup buttermilk
  • 1 teaspoon white vinegar
  • 1 teaspoon baking soda
  • bread crumbs
  • butter
  • 1 teaspoon almond flakes

Curd:

  • 350g philadelphia cream cheese 
  • 250g mascarpone
  • 3 tablespoons powdered sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla sugar

Method:
Cake:
1. Mix butter and sugar until fluffy in a big bowl.
2. Add eggs, still mixing - one by one.
3. Add the cocoa and dye - since then mix on the lowest speed.
4. Mix together the remaining dry ingredients (except soda) and add them to the bowl alternately with buttermilk- still mixing on lowest speed until  smooth.
5. Add to the dough vinegar and baking soda - mix well.
6. Butter the cake form and put some breadcrumbs on the whole cake form bottom and sides.
7. Put all dough into the form and bake in 180*C approx. 45-50 min.
8. Allow baked cake to cool, and cut surface to align the top of the cake.
9. Blend the cut off cake with almonds until it reaches the consistency of sand .

Curd:
1. Mix together all the ingredients until completely combined.

Whole:
1. Divide the cake along into 2 (or 3) pieces, then lubricate each piece's top of cake with curd, leaving part of the curd on top and sides of cake.
2. Decorate the top with cake sand. *

Enjoy!



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...