Jest przepysznie słodka i w Rosji tradycyjnie wytwarzana z mleka i jaj, które mają symbolizować wiosenne odrodzenie oraz zmartwychwstanie Chrystusa. Kształt paschy też nie jest przypadkowy! Półkule i ścięte piramidki formowane są na pamiątkę grobu Jezusa.
Można przygotowywać ją też z twarogu, czy śmietany.
Podawana z bakaliami zmienia się w wykwintny przysmak wielkanocny, na który każdego roku czeka wiele osób :)
Dziś każdy ma swój sposób na najlepszą paschę.
Wiele smaków i dodatków sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną postać tego deseru, który obecnie bywa podawany nie tylko w Wielkanoc, ale również w dni powszednie.
Pascha, którą zrobiłam, jest moją pierwszą paschą w ogóle i myślę, że nie ostatnią!
Lekka, delikatna z cytrynową nutą i łagodnością migdałów.
Koniecznie spróbujcie!
Jest szybka w przygotowaniu i mogę gwarantować, że skradnie sobie nie jedno wielkanocne podniebienie! :)
Cytrynowa pascha z migdałami i wanilią
Potrzebujesz:
- 1kg półtłustego twarogu
- 120g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 25g migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 1 płaska łyżeczka pomarańczowego pyłku (opcjonalnie)
Do tego:
- czysta gaza lub bawełniana ściereczka
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg rozgnieć widelcem w misce na gładką masę ( możesz go też zmiksować).
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem.
3. Połącz twaróg z masą maślaną, dodaj skórkę z cytryny, pomarańczowy pyłek i ziarenka wyłuskane z wanilii.
4. Wszystko miksuj/ mieszaj razem do całkowitego i jednolitego połączenia.
5. Czystą miskę wyłóż gazą lub bawełnianą ściereczką, które odciągną z paschy nadmiar wilgoci, i wyłóż do takiej miski serową masę.
6. Chłodź w lodówce ok. 1,5-2h - lub przez noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz