Dzień zielony, radosny i bardzo irlandzki :)
Niestety irlandzkiego na talerzu dzisiaj nic nie zaprezentuję ale spróbuję się obronić zielenią jarmużu, którą i którego uwielbiam.
Całość zajmuje odrobinę więcej czasu, ale danie samo w sobie jest bardzo proste.
Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :)
No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż!
Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe.
To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane.
Ale nie ma co się rozczulać, bo oto na talerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie!
Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości.
Siadajcie do stołu!
Ziemniaczane łódeczki faszerowane jarmużem z dipem paprykowym
Potrzebujesz:
- ok. 6 większych ziemniaków
- 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu
- 1 cebulę
- 4 ząbki czosnku
- skórkę otartą z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Dip:
- 1/4 słodkiej papryki czerwonej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- szczypta curry
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki obierz i umyj.
2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż.
5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody.
6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką.
7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu.
8. Do jarmużowego farszu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj bardzo dokładnie.
9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C.
Dip:
1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Połącz z jogurtem i przyprawami.
Ziemniaczane łódeczki podawaj gorące w towarzystwie dipu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz