czwartek, 17 marca 2016

Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka

Dziś Dzień św.Patryka!
Dzień zielony, radosny i bardzo irlandzki :)
Niestety irlandzkiego na talerzu dzisiaj nic nie zaprezentuję ale spróbuję się obronić zielenią jarmużu, którą i którego uwielbiam.
Całość zajmuje odrobinę więcej czasu, ale danie samo w sobie jest bardzo proste.
Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :)
No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż!
Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe.
To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane.
Ale nie ma co się rozczulać, bo oto na talerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie!
Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości.
Siadajcie do stołu!




























Ziemniaczane łódeczki faszerowane jarmużem z dipem paprykowym
Potrzebujesz:

  • ok. 6 większych ziemniaków
  • 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu
  • 1 cebulę
  • 4 ząbki czosnku
  • skórkę otartą z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody
Dip:
  • 1/4 słodkiej papryki czerwonej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • szczypta curry
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki obierz i umyj.
2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż.
5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody.
6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką.
7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu.
8. Do jarmużowego farszu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj bardzo dokładnie.
9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C.

Dip:
1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Połącz z jogurtem i przyprawami.

Ziemniaczane łódeczki podawaj gorące w towarzystwie dipu.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...