Wytwarzany głównie z mleka owczego lub mieszanki owczego, krowiego i koziego, ser halloumi jest wielką dumą Cypryjczyków.
Serio!
Przeciętny Cypryjczyk zjada 8 kg tego specjału rocznie!
Nic dziwnego!
Jest naprawdę bardzo smaczny, a przy tym może zachwycić często spotykanym połączeniem go z miętą :)
Tak, jak naszego oscypka, cypryjski ser często podaje się grillowany.
Zrobiłam tak i ja!
A do tego grillowane paski cukinii o słodkawym smaku i szybkie a'la pesto z pietruszki i mamy tak genialną całość na chrupiącej grzance, że szkoda tylko o tym czytać :D
Musicie spróbować koniecznie tego lekkiego dania!
Grillowany ser halloumi na grzankach z grillowaną cukinią i pietruszkowym pesto
Potrzebujesz:
- 1 ser halloumi
- 1 młodą cukinię
- kilka kromek- ok. 5- pszennego chleba ( na grzanki)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
Sposób przyrządzenia:
1. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5cm ser halloumi.- grilluj z dwóch stron na złoty kolor.
2. Cukinię umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw krój cukinię wzdłuż w cienkie plastry.
3. Kromki chleba również zgrilluj na chrupko lub opiecz w piekarniku ( 10min-150*C)
4. Cukiniowe paski grilluj lekko po obu stronach.
5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz na pastę.
6. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika)
7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto.
8. Na koniec możesz całość dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny.
*Zamiast moździerza możesz użyć blendera lub robota kuchennego- wtedy będzie bardziej miałkie.
Palce lizać! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz