sobota, 2 kwietnia 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Domowy krem czekoladowy z daktyli

Znam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady.
Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć.
Nic to!
Ja jestem fanką czekolady i myślę, że (na nieszczęście swojej talii i bioder) pozostanę nią do końca swoich dni.
Zawiera magnez, podnosi poziom endorfin w organizmie i w ogóle jest przyjemnością dla podniebienia pod warunkiem, że nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu i zbyt dużo cukrów...
Ulubienica dzieci i zmora dentystów :)
Przemierzając ostatnio internetowe otchłanie natknęłam się na dużo zdrowszy...a na pewno mniej inwazyjny odpowiednik uwielbianej przez malców i starszych nutelli.
Zaintrygowana, postanowiłam zrobić i swoją wersję daktylli!
Właśnie tak!
Podstawą tego czekoladowego smarowidła są suszone daktyle, które zapewniają słodycz, co sprawia, że cukier jest absolutnie zbędny.
Taki przysmak na porannym stole ściągnie każdego śpiocha z łóżka ;)
Tak jak przy domowym maśle orzechowym i w tym wypadku jest potrzebny mocny sprzęt w postaci dobrego blendera lub robota kuchennego.
No to do dzieła, pora podnieść poziom endorfin! :D










































Daktylla- krem czekoladowy z suszonych daktyli
Potrzebujesz:

  • 200g suszonych daktyli
  • 45g gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
1. Daktyle umieść w misce, zalej ciepłą, przegotowaną wodą i namaczaj je przez ok. 3-4h.
2. Namoczone daktyle odsącz z wody.
3. Dodaj do nich kakao i mleko i miksuj/ blenduj tak długo, aż uzyskasz konsystencję pasty/ kremu.
4. Jeśli jednak krem będzie za mało słodki możesz dosłodzić go odrobiną miodu.
5. Gotowy krem przełóż do słoiczka- przechowuj w lodówce.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...