Ja wolę te zielone, są jędrniejsze, w moim ulubionym kolorze i mają przepiękne końcówki! ;)
W smaku też zyskały więcej aprobaty mojego podniebienia.
Niezależnie od koloru szparagi znane są również ( przynajmniej powinny być) ze swoich super właściwości!
I tu pozwolę sobie zacytować:
"Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,
odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają,
ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych
afrodyzjaków. "
http://www.poradnikzdrowie.pl
Bardzo kobiece to warzywko! :D
Sezon na smukłe piękności króciutki.
Sezon na smukłe piękności króciutki.
Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu.
Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie.
W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo siekaną pastę do chleba.
Bardzo prosta i bardzo łatwa sprawa!
A smakiem naprawdę może zaintrygować.
Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna!
No to jak, spróbujecie? ;)
Szparagowe smarowidło z orzechami
Potrzebujesz:
- 500g zielonych szparagów
- 50g orzechów laskowych
- 100g twarogu półtłustego
- 200g śmietany 18%
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Szparagi umyj i odetnij im twarde końcówki.
2. Warzywa ugotuj. ( ja dotowałam na parze)
3. W miseczce rozdrobnij twaróg i wymieszaj go dokładnie ze śmietaną.
4. Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć.
5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę.
6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem.
7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz