środa, 4 maja 2016

Do chleba, panie szparag!

Właśnie teraz jest sezon na te delikatne, smukłe warzywa.
Ja wolę te zielone, są jędrniejsze, w moim ulubionym kolorze i mają przepiękne końcówki! ;)
W smaku też zyskały więcej aprobaty mojego podniebienia.
Niezależnie od koloru szparagi znane są również ( przynajmniej powinny być) ze swoich super właściwości!
I tu pozwolę sobie zacytować:


"Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, 

odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, 
ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych 
afrodyzjaków. "


http://www.poradnikzdrowie.pl


Bardzo kobiece to warzywko! :D
Sezon na smukłe piękności króciutki.
Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu.
Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie.
W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo siekaną pastę do chleba.
Bardzo prosta i bardzo łatwa sprawa!
A smakiem naprawdę może zaintrygować.
Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna!
No to jak, spróbujecie? ;)



























Szparagowe smarowidło z orzechami
Potrzebujesz:
  • 500g zielonych szparagów
  • 50g orzechów laskowych
  • 100g twarogu półtłustego
  • 200g śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Szparagi umyj i odetnij im twarde końcówki.
2. Warzywa ugotuj. ( ja dotowałam na parze)
3. W miseczce rozdrobnij twaróg i wymieszaj go dokładnie ze śmietaną.
4. Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć.
5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę.
6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem.
7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...