Wtedy zawsze świeci słonce, pachnie kwiatami i jest słodko :)
Ten deser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami.
Właśnie tak!
Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;)
Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D
Tym razem bezowe podstawy zrobiłam inną metodą, niż zwykle.
Ubijanie białek od razu z cukrem podpatrzyłam u ulubionego Donala Skehana i postanowiłam to wypróbować.
Nie dość, że całość przygotowuje się dużo szybciej, to smak i konsystencja są tak samo ( jeśli nie bardziej) pyszne i zachwycające.
Całość delikatna, miękka, kremowa, pachnąca wiosennymi stokrotkami i okraszona świeżymi truskawkami sprawi, że zatoniecie w smakach maja :)
Dodatkową rozpustą może być lekki sos z rabarbaru.
Symfonia smaków!
Być może przepis wyda Wam się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości jest naprawdę prosty i warty wypróbowania :)
Mamy będą zachwycone :)
Pavlova prosto z łąki z rabarbarowym sosem
Potrzebujesz:
Pavlova
- 4 duże białka jaj
- 250g cukru pudru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 20 kwiatów stokrotki
Sos rabarbarowy:
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Do tego:
- 500g serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 18%
- 300g świeżych truskawek
- 10 kwiatów stokrotek
- kilka kandyzowanych kwiatów stokrotek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Pavlova:
1. Piekarnik nastaw na 150*C.
2. Białka i cukier puder umieść w misie i ubijaj nieustannie przez 10min. na najwyższych obrotach.
3. Kiedy masa zrobi się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
4. Dodaj płatki oberwane z 20 kwiatów stokrotki i dokładnie wmieszaj w masę.
5. Podziel masę na pół.
6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm.
7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C.
8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Sos rabarbarowy:
1. Rabarbar umyj i obierz.
2. Pokrój na mniejsze kawałki (2-3cm), umieść w rondelku, zasyp cukrem i podlej wodą.
3. Gotuj przez ok. 5-7min.
Dodatki:
1. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną.
2. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Całość:
1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków.
2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności.
3. Torcik podawaj z rabarbarowym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz