piątek, 20 maja 2016

Syrop rabarbarowy

Jeśli zostanie Wam trochę rabarbaru, albo chcecie spróbować go w innym wydaniu, niż słodki wypiek, to przedstawiam rabarbarowy syrop!
Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno będzie miłym urozmaiceniem :)
Można rozcieńczyć go z wodą i popijać w ciepłe dni, lub dolać do lemoniady.
Owsianka z nim też jest pyszna!
Można też buteleczki, czy słoiczki z tym sokiem zachować na jesienne smutki lub długie zimowe wieczory i wtedy delektować się słodko- kwaśnym smakiem późnej wiosny ;)
Spróbujcie, jest genialny!



























Syrop z rabarbaru
ok. 400ml syropu
Potrzebujesz:

  • 500g rabarbaru
  • 200g cukru
  • 200ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Do wody dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do cukrowego syropu dodaj obrany i pokrojony w większe kawałki rabarbar- gotuj do jego rozpadnięcia się. 15-20min.
3. Gotowy syrop przecedź przez gęste sito lub gazę.
4. Gorący płyn przelewaj do wyparzonych butelek/ słoiczków- zakręcone postaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...