Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno będzie miłym urozmaiceniem :)
Można rozcieńczyć go z wodą i popijać w ciepłe dni, lub dolać do lemoniady.
Owsianka z nim też jest pyszna!
Można też buteleczki, czy słoiczki z tym sokiem zachować na jesienne smutki lub długie zimowe wieczory i wtedy delektować się słodko- kwaśnym smakiem późnej wiosny ;)
Spróbujcie, jest genialny!
Syrop z rabarbaru
ok. 400ml syropu
Potrzebujesz:
- 500g rabarbaru
- 200g cukru
- 200ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Do wody dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do cukrowego syropu dodaj obrany i pokrojony w większe kawałki rabarbar- gotuj do jego rozpadnięcia się. 15-20min.
3. Gotowy syrop przecedź przez gęste sito lub gazę.
4. Gorący płyn przelewaj do wyparzonych butelek/ słoiczków- zakręcone postaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Smacznego!
Super pomysł, będzie idealny na letnie wieczory
OdpowiedzUsuńto prawda, dziękuję! :)
Usuń