Kawał drogi!
Właściwie, to bzem jest nazywany tylko potocznie, ponieważ jego prawdziwa nazwa to Lilak Pospolity i należy do zupełnie innej rodziny roślin, niż prawdziwy bzowy bez czarny.
Dziś rozpycha się po polskich ogrodach i parkach.
W maju wszyscy tracą dla niego głowę i zapraszają do domowych wazonów.
Ja zaprosiłam go również do kuchni, bo nie wiem czy wiecie, ale kwiaty lilaka są jadalne!
Postanowiłam zamknąć jego cudowny zapach w słoiczku :)
Już wcześniej trafiałam w internetach na takie wykorzystanie kwiatów lilaka, wypróbowałam go i jest super! :)
Uwielbiam dodawać bzowy cukier do świeżych truskawek <3
Jako słodzik do herbaty raczej się nie sprawdzi, ale dodatek do ciast i wypieków, czy jako składnik smakowy domowych lodów- będzie genialny!
Spróbujcie koniecznie!
PAMIĘTAJCIE O ZBIERANIU KWIATÓW W MIEJSCACH ODDALONYCH OD ULIC I WIĘKSZYCH MIAST!
Cukier z kwiatami lilaka ( fioletowym bzem)
Potrzebujesz:
- 1,5 szklanki kwiatów lilaka
- 1 szklanka cukru ( może być również brązowy)
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty zasyp cukrem w słoiku i odstaw na kilka godzin, od czasu do czasu potrząsając słoikiem, żeby kwiaty dobrze oblepiły się cukrem.
2. Mokry, kwiatowy cukier wysyp i rozłóż na pergaminie i pozostaw do wysuszenia.
3. Wysuszony cukier zmiel lub zblenduj i ponownie rozłóż na pergaminie do wysuszenia.
4. Wysuszony i rozdrobniony cukier zblenduj krótko jeszcze raz.
5. Gotowy cukier zsypuj do słoiczków i przechowuj w miejscu nienarażonym na światło słoneczne.
Smacznego!
Sugar with lilac flowers (purple lilac)
Ingredients:
- 1.5 glasses of lilac flowers
- 1 glass of sugar (can also be light brown sugar)
Method:
1. Put flowers fand sugar in a jar and leave them for a few hours, occasionally shaking the jar so that the flowers will stick well to the sugar.
2. Put wet sugar flower out of the jar and lay it on the parchment and let it dry.
3. Blend dried sugar and re-spread on parchment to dry.
4. Blend again dried and crushed sugar, briefly.
5. Put the ready sugar into the jars and store in a place not exposed to sunlight.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz