wtorek, 30 sierpnia 2016

Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią

Znalazłam je całkiem niedawno w spisie potraw, które miały być przygotowywane na warsztatach kulinarnych.
W warsztatach nie uczestniczyłam, ale czy to przeszkadza w przygotowaniu tego specjału w domowym zaciszu? ;)
Absolutnie!
Internetowe otchłanie nadeszły z pomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii.
Są niesamowicie delikatne i przepyszne!
Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii.
Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt!
Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;)
Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana wydaje się być dużo delikatniejsza i subtelniejsza, niż ta wypowiadana właściwie: Adżeh ( kto by pomyślał, że to właśnie tak?!), która brzmi nawet dość groźnie w ustach rodowitego Araba!
Nazwa nazwą, a placuszki są tak pyszne i proste w przygotowaniu, że niezależnie od kraju pochodzenia i tego, gdzie będziecie je smażyć, uśmiech przepełniony smakowitością nie zejdzie Wam z ust!
I z pewnością przepadniecie w ich delikatność bez reszty! ;)
Szczególnie teraz, kiedy cukinii i pietruszki pod dostatkiem.






























Ejjeh
Potrzebujesz:
  • 700g cukinii ( 1 średnia)
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 jaj
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • 1 + 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
  • olej
Dip:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 2 szczypty mielonego kuminu
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię obierz ( wydrąż nasiona jeśli są już zbyt twarde) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Startą cukinię zasyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na bok.
3. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Cukinię dokładnie odciśnij z soku i wymieszaj z pietruszką z czosnkiem, jajami, mąką i przyprawami.
5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami.
7. Podawaj gorące z dipem.

Dip:
1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem.

Smacznego!








































W akcji: Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...