W dodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie.
Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy.
Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek.
I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni i długie wieczory zimy.
Zapach, jaki unosi się w kuchennej przestrzeni podczas przygotowywania tego dżemu jest absolutnie wspaniały i wypełnia pomieszczenie przytulnością, a smak pozwala rozmarzyć się o złotych promieniach wczesnojesiennego słońca :)
Koniecznie zamknijcie kawałek śliwkowej przytulności w słoikach dla siebie!
Dżem śliwkowy z cynamonem
ok. 3 słoiczki
Potrzebujesz:
- 1kg wypestkowanych śliwek
- 1 szklanka białego cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i umieść w garnku.
2. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15min. - w tym czasie śliwki puszczą sok i zmiękną.
3. Dosyp cynamon i wymieszaj dokładnie.
4. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, żeby nadmiar soków wyparował i dżem zgęstniał.
5. Gotowy dżem przelewaj do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry nogami- pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz