poniedziałek, 5 września 2016

Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia

Dziś jest taki dzień, kiedy ołowiane chmury mozolnie pełznące po niebie, prawie zaczepiają szarymi brzuchami o kominy.
Sweter i ciepła herbata sprawnie ratują senne nastroje, a przepyszna tarta w letnich kolorach, wypełniona po brzegi pierwszym smakiem dyni w moim kuchennym sezonie, unosi kąciki ust w pysznym uśmiechu :)
Pieprz lekko rozgrzewa.
Delikatna słodycz dyni, groszku i podsmażonej cebulki wspaniale kontrastuje z korzennością gałki muszkatołowej.
Kolejna tarta, która powstała na potrzebę wykorzystania pysznego, twardego i słonego sera bałkańskiego z owczego mleka.
Jest dużo delikatniejsza w smaku od tej pierwszej, jednak równie dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem sera.
Jeżeli nie macie sera bałkańskiego z solanki to feta też spełni tu swoją rolę znakomicie :)
Tarta sprawdzi się zarówno w pochmurne dni, jak i te promieniejące słońcem.
Przed nami dyniowy sezon, nie zapomnijcie zafundować sobie dyniowej pyszności w postaci tej znakomitej tarty!
Delikatna i wyrazista zarazem na pewno zachwyci także Wasze podniebienia!







































Dyniowa tarta z groszkiem i cebulką na szpinakowym spodzie
Potrzebujesz:
Ciasto
  • 120g zimnego masła/ margaryny
  • 220g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g mrożonego szpinaku
Farsz:
  • 400g dynii
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki zielonego groszku ( u mnie z puszki)
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli + szczypta
  • olej
Do tego:
  • Bałkański ser owczy/ feta
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Rozmróź szpinak.
2. Z ciastowych produktów ( oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto.
3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste.)
4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem.
5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min. w 180*C.

Farsz:
1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli.
3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami.
4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem.

Całość:
1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj w 180*C kolejne 15-18min.
2. Podawaj ciepłą posypaną pokruszonym serem bałkańskim/ fetą i natką pietruszki.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...