Najprostsza rzecz na świecie i całkiem niezły poprawiacz nastroju przy jesiennych chandrach lub po prostu szarych i deszczowych popołudniach.
W roli typowo jesiennego akcentu smakowego występuje cynamon.
Naprawdę wspaniale podbija smak swoim delikatnym korzennym aromatem! :)
Do tego ciepłe światło w tle i jeszcze cieplejsze koce i poduchy wokół...jesienny azyl gotowy!
Wiadomo, że nie codziennie, bo jednak swoją zawartość kalorii posiada, jednak wypicie takie czekolady raz na jakiś czas na pewno nikomu nie zaszkodzi, a z pewnością będzie przytulnym rozprowadzaczem wewnętrznego ciepła :)
Tabliczki i spieniacze do mleka w garście!
Gorąca czekolada
na 2 filiżanki
Potrzebujesz:
- 250ml mleka + 1/4 szklanki
- 50g tabliczki gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną)
- 2 szczypty mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę połam na kawałki i posiekaj na drobniejsze kawałki.
2. Posiekaną czekoladę umieść w rondelku i zalej mlekiem (250ml) - podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników.
3. Mleko ze szklanki spień przy pomocy spieniacza.
4. Gorąca czekoladę przelewaj do filiżanek, na wierzch połóż mleczną piankę i oprósz cynamonem.
Smacznego!
Hot chocolate
for 2 cups
Ingredients:
- 250ml milk + 1/4 glass of milk
- 50g dark chocolate ( or 25g milk chocolate + 25g dark chocolate)
- 2 pinches of cinnamon
Method:
1. Crush chocolate and then chop it finely.
2. Chopped chocolate put into the saucepan with milk (250ml) - cook on medium-high heat, stirring until completely combined.
3. Foam the milk from the glass.
4. Serve hot chocolate decorated with milk foam and pinches of cinnamon.
Enjoy!
wspaniała:)
OdpowiedzUsuńdzięki, cieszę się! :)
Usuń