sobota, 22 października 2016

Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue

Dynia to absolutna królowa jesieni.
Na moim balkonie, z racji nie posiadania spiżarni, piętrzy się dyniowe szaleństwo!
Mam tyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły się nie kończą!
Kończą się za to słoiki, które można przecież dokupić i kończy się również miejsce w piwnicy na owe przetwory, której powiększyć nijak nie idzie.
Dlatego póki można i są chęci, zjadamy na bieżąco :)
Pociągając dyniowy temat, stawiam na stół przepyszne placki dyniowe w towarzystwie czosnkowych gruszek i sera blue.
Podniebienie szaleje w eksplozji smaków ;D
Spróbujcie postawić je na swoich stołach...gwarantuję, że znikną szybciej, niż myślicie!





























[ To get this recipe in english scroll down the page!]


Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue
Potrzebujesz:
Na placki:

  • 1kg obranej dyni bez nasion
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niewielka ilość oleju do smażenia
Na gruszki:

  • 2 gruszki ( u mnie Konferencja)
  • 1-2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
Do tego
  • ser pleśniowy typu blue
Sposób przyrządzenia:
Placki:
1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni.
3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami.
4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor.

Gruszki:
1. Ząbki czosnku zmiażdż za pomocą deski do krojenia lub szerokiej strony noża.
2. Gruszki u myj i pokrój w plasterki grubości ok.3 mm.
3. Zmiażdżony czosnek w łupinkach wrzuć na rozgrzany olej z masłem i odczekaj ok.30 sek.
4. Plasterki gruszki układaj obok czosnku i smaż przez ok.2 min z obu stron.
5. Gotowe gruszki układaj na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Całość:
1. Placki podawaj gorące z plastrami gruszki i kawałkami sera blue.

Smacznego!








































Pumpkin fritters with garlic pears and blue cheese- gluten free
Ingredients:
Fritters:
  • 1kg peeled pumpkin
  • 2 onions
  • 3 teaspoons salt
  • 1,5 teaspoon black pepper
  • 1 teaspoon thyme
  • 1 egg
  • 3 tablespoons potato flour
Pears:
  • 2 sweet pears
  • 1-2 cloves of garlic
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 teaspoon butter
Extra:
  • blue cheese
Method:
Fritters:

1. Grate pumpkin with a large mesh grater.
2. Dice onions, fine, and then add to the pumpkin.
3. Mix all thoroughly with egg, flour and spices.
4. Fry in a little oil on medium-high heat on both sides.

Pears:
1. Crush garlic cloves using a cutting board or wide side of the knife.
2. Wash the pears and cut into slices about 3 mm thick.
3. Crushed garlic put onto hot pan with oil and melted butter and fry about 30 seconds.
4. Place the pear slices next to the garlic and cook for about 2 minutes on both sides.
5. When ready place the pears on a paper towel to drain excess fat.

Serve pumpkin fritters with garlic pears and some pieces of blue cheese.

Enjoy! 





























W akcji: Jemy sezonowo! Jesień

4 komentarze:

  1. To prawda! Dynię teraz mogłabym jeść i jeść :) Najlepiej smakuje mi sama pieczona, bez żadnych dodatków :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...