I szczęście, jak uda się wrócić akurat w przerwie między jednym przelotnym opadem, a drugim.
Aura za oknami zachęca co najwyżej do sięgnięcia po ciepły koc, kubek herbaty i książkę, czy serial.
W tle ciepłe światło świeczek...
...ale zanim to wszystko, dobrze rozgrzać się wewnętrznie jakimś ciepłym posiłkiem!
Jak w brzuchu ciepło to i człowiek szczęśliwszy! :)
W bardzo jesiennych smakach na tę okoliczność posyłam pyszny, bardzo sycący i rozmarynowy krem ziemniaczany.
Świetnie sprawdzi się w pochmurny i chłodny dzień, a przy okazji nie wymaga wielu przygotowań i pracy.
Do tego pysznie maślane pieczarki i aromat rozmarynu - obiad gotowy!
Starczy dla wszystkich, łyżki w dłonie! :)
Krem z ziemniaków z podsmażanymi pieczarkami i rozmarynem
Potrzebujesz:
- 750g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1l wody
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz czarny
- sól
- słodka mielona papryka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do tego:
- 300g pieczarek
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego.
2. Z ugotowanych warzyw i wywaru wyjmij ziele angielskie i listek laurowy, dodaj igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i wszystko zmiksuj/ zblenduj na krem.
3. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem z naciskiem na ostrą nutę dla rozgrzania ;)
Do tego:
1. Pieczarki umyj i obierz ( jeśli to konieczne).
2. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i smaż na oleju.
3. Kiedy grzyby puszczą wodę, zwiększ odrobinę płomień i pozwól jej odparować do końca.
4. Kiedy cała woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić dodaj igiełki rozmarynu i masło- smaż przez ok. 7-10min.
Krem podawaj gorący z rozmarynowymi pieczarkami.
Smacznego!
W akcji:
Oj, to ja poproszę... Bo dzisiaj własnie o czymś takim marzę... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jutro robię :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował! :D
Usuń