sobota, 29 października 2016

Pomidorowy dżem z chili

Ostatni czas, kiedy możemy dostać dobre tegoroczne pomidory i ostatni, żeby zdążyć zapakować je do słoików.
Nie wszystkie nadają się w tym okresie do robienia przecierów i passat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego!
I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami!
Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli.
Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D
W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tego dżemu :)
Bardzo wyrazisty w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs!
U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie.
Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem!
Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :)




























Pomidorowy dżem chili
Potrzebujesz:

  • 1,5kg pomidorów
  • 5cm świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 500g cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz z czosnkiem, obranym imbirem*, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami) i sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko.
2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia.
3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier.
4. Kiedy cukier się rozpuści dodaj do całości resztę pomidorów pokrojonych w kostkę.
5. Dżem gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej, szklistej konsystencji - ok. 1h.
6. Gotowy i gorący dżem przelewaj do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcaj i odstaw do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia.

Smacznego!







































Tomato chili jam
Ingredients:
  • 1.5 kg tomatoes
  • 5cm fresh ginger
  • 6 garlic cloves
  • 7 tablespoons soy sauce
  • juice of 1/2 lemon
  • 2 chillies
  • 500g of sugar

Method:
1. Slice half of the tomatoes into quarters and place in a blender along with the garlic, peeled ginger, soy sauce, chilli (with seeds) and lemon juice - blend until smooth.
2. Pour blended tomatoes into deep pan and bring to the boil.
3. Add sugar to the boiling tomatoes.
4. Dice the rest of tomatoes and add to the pan,  when the sugar has dissolved,.
5. Boil jam over medium heat, stirring occasionally, until a thick, glossy consistency - approx. 1 hour.
6. Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn and leave upside down  to cool.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...