poniedziałek, 10 października 2016

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami

Pierwszy raz poczułam tak dokładnie pożywność posiłku po zjedzeniu właśnie tej zupy :)
Zaraz po konsumpcji poleciałam załatwiać ważne sprawy na mieście.
Było to miasto szarobure, spowite mgłą, chłodną mżawką i jeszcze chłodniejszym październikowych wiatrem, a w moim brzuchu panowało niezwykle przyjemne ciepło i radość wypełnienia :)
Na Bałkanach rozróżnia się dwa rodzaje zup pod względem gęstości: supa- z rodzaju rosołów, bulionów i pomidorówek oraz čorba- podobna do gęstych grochówek, czy zup gulaszowych.
Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy!
Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni :)
Dynia, marchew, pomidory, jarmuż, a nawet jabłko!
Pyszna i ciepła!
Dla chętnych całości może dopełnić okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kiełbaski.
Świetnie rozgrzeje Was od środka w ten czas ołowianych chmur!




























Rozgrzewająca zupa z soczewicą
Potrzebujesz:
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1l + 1/2 szklanki wody
  • 2 suszone listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 400g dyni
  • 2 marchewki
  • 2 garści jarmużu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oeju
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju.
2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido nie trzeba) i pozbaw gniazda nasiennego - okrój w większa kostkę.
3. Marchew obierz i pokrój w plastry.
4. Dynię i marchewkę zalej litrem wody, dodaj ziele angielskie z liśćmi laurowymi i zagotuj.
5. Kiedy warzywa się zagotują, dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i 1/2 szklanki wody- gotuj do miękkości soczewicy.
6. Pomidory sparz i obierz ze skórki - pokrój w większą kostkę.
7. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w małą kosteczkę.
8. Pomidory z jabłkiem dodaj do zupy- gotuj przez ok. 5min.
9. Porwany na kawałki jarmuż dodaj do całości i gotuj przez jeszcze 2-3min.
10. Całość dopraw paprykami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dodaj masło - zamieszaj i podawaj.

Smacznego!



























W akcji: Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...