Zaraz po konsumpcji poleciałam załatwiać ważne sprawy na mieście.
Było to miasto szarobure, spowite mgłą, chłodną mżawką i jeszcze chłodniejszym październikowych wiatrem, a w moim brzuchu panowało niezwykle przyjemne ciepło i radość wypełnienia :)
Na Bałkanach rozróżnia się dwa rodzaje zup pod względem gęstości: supa- z rodzaju rosołów, bulionów i pomidorówek oraz čorba- podobna do gęstych grochówek, czy zup gulaszowych.
Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy!
Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni :)
Dynia, marchew, pomidory, jarmuż, a nawet jabłko!
Pyszna i ciepła!
Dla chętnych całości może dopełnić okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kiełbaski.
Świetnie rozgrzeje Was od środka w ten czas ołowianych chmur!
Rozgrzewająca zupa z soczewicą
Potrzebujesz:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1l + 1/2 szklanki wody
- 2 suszone listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 400g dyni
- 2 marchewki
- 2 garści jarmużu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oeju
- 1/2 łyżeczki masła
- 2 mięsiste pomidory
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju.
2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido nie trzeba) i pozbaw gniazda nasiennego - okrój w większa kostkę.
3. Marchew obierz i pokrój w plastry.
4. Dynię i marchewkę zalej litrem wody, dodaj ziele angielskie z liśćmi laurowymi i zagotuj.
5. Kiedy warzywa się zagotują, dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i 1/2 szklanki wody- gotuj do miękkości soczewicy.
6. Pomidory sparz i obierz ze skórki - pokrój w większą kostkę.
7. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w małą kosteczkę.
8. Pomidory z jabłkiem dodaj do zupy- gotuj przez ok. 5min.
9. Porwany na kawałki jarmuż dodaj do całości i gotuj przez jeszcze 2-3min.
10. Całość dopraw paprykami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dodaj masło - zamieszaj i podawaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz