niedziela, 16 października 2016

Sznycle z indyka w migdałach

Odsuwając na moment smaki typowo jesienne, posyłam dzisiaj coś na absolutnie każdą porę roku.
To taka pyszna, dużo lżejsza i łagodniejsza smakowo alternatywa dla ( nie tylko niedzielnych) schabowych :)
Wiadomo, że tradycyjne dania są pyszne i uwielbiane przez wielu, jednak czasami warto skusić się na małe przełamanie smaków.
Zdrowsze mięso indyka panierowane w lekko słodkich migdałach to świetne połączenie, które zaciekawi z pewnością nie jedno podniebienie!
A przy smażeniu pachnie niesamowicie!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego odmienne.
Więcej nie piszę, żeby nie zepsuć Wam niespodzianki, jaką jest smak tych sznycli :)




























Sznycle z indyka w migdałach
Potrzebujesz:

  • ok. 6 kotletów z piersi indyka
  • 3/4 szklani płatków migdałów
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
1. Kotlety z indyka delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa i oprósz z każdej strony solą, pieprzem oraz papryką.
2. Płatki migdałów przesiekaj kilka razy nożem - dzięki temu lepiej się przylepią do kotletów.
3. Przygotuj 3 miseczki: 1 na mąkę, 2 na rozbełtane jajka z mlekiem i 3 na pokruszone migdały.
4. Doprawione mięso obtaczaj kolejno: w mące, jajach i migdałach, pamiętając by dobrze je do mięsa przyciskać.
5. Kotlety smaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...