wtorek, 6 grudnia 2016

Domowy marcepan i nominacja

Trudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak!
Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie wraz z tureckimi najazdami.
Oprócz Turków, o tytuł autorów na tę słodycz walczą także Włosi i Węgrzy.
Dziś z jego wykorzystaniem spotykam się najczęściej w kuchni skandynawskiej ale także bliskowschodniej.
To przepyszna mieszanka mielonych migdałów z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego!
Niezwykle słodka i bardzo plastyczna.
To właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :)
Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :)
W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D

W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo w sobie już jest wielkim wyróżnieniem dla mnie, jako bloggerki :) Jeżeli lubicie odwiedzać mnie w Słonecznej Kuchni, to serdecznie zachęcam do głosowania na stronie, o tutaj: http://jemywlodzi.pl/component/jvotesystem/uncategorized/najlepszy-blog-2016
To właśnie od Waszych głosów wszystko zależy :)
Słodkich i pięknych Mikołajek!



























Domowy marcepan
Potrzebujesz:

  • 100g mielonych migdałów
  • 90g cukru pudru
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżeczkę wody
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto.
2. Marcepan powinien być gładki i mieć konsystencję twardej plasteliny.
3. Uformuj kulę/ kiełbaskę, zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce nawet do 2 tyg.


Smacznego!







































Homemade marzipan
Ingrediends:
  • 100g ground almonds
  • 90g icing sugar
  • a few drops of almond oil
  • 1 teaspoon water
Method:
1. Mix all ingredients in a bowl, manually.
2. Marzipan should be smooth and have the consistency of hard plasticine.
3. Form a ball / sausage, wrap in cling film and store in the refrigerator up to 2 weeks.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Kocham marcepan, z wielką chęcią spróbuję zrobić domowy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...