czwartek, 22 grudnia 2016

Piernikowa chatka

Zawsze marzyłam, żeby taką zrobić! :D
Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika!
Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań i zawirowania.
Dodatkowo są niezwykłą świąteczną ozdoba, którą można schrupać do zimowej herbaty ;)
Wyglądają przeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę!
Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe dzieła architektoniczne z piernika ;D
Ze składników, które podałam w przepisie wychodzi naprawdę sporo ciasta, dlatego możecie przygotować 1 domek o grubości ścianek 0,5 cm. lub 2-3, jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej ;)
Ważne też, aby ciasto dojrzało, leżąc w lodówce minimum dobę.
Właściwie wszystko zależy od inwencji...możecie skorzystać z szablonu, z którego i ja korzystałam lub wymyślić własny rozkład piernikowego mieszkanka.
Bawcie się! Przecież nie musi być perfekcyjnie, żeby było idealnie ;)






























Piernikowa chatka
Potrzebujesz:

  • 50g masła
  • 200g miodu
  • 200g cukru
  • 450g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • kilka owocowych landrynek
Lukier:
  • 1 białko jaja
  • 200g cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku rozpuść miód, cukier i masło z 1 łyżka wody.
2. Do roztopionych składników dodaj przyprawę do piernika i pozostałe przyprawy- doprowadź do wrzenia, zdejmij z palnika i ostudź.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
4. Do suchych składników wbij jajko i dodaj masę z rondelka- zagnieć na elastyczne ciasto.
5. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki minimum na 24h.
6. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm (lub cieniej) i wytnij części domku.
7. Landrynki rozkrusz i wypełnij nimi okienka domku.
8. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180*C przez 10-12min ( jeśli grubość ścianek to 0,5cm) lub przez 5-7min (jeśli grubość ścianek to 3mm).
9. Gotowe części ostudź i sklejaj oraz ozdabiaj przy pomocy lukru.

Lukier:
1. Białko ubij na sztywno.
2. Dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania lśniącej i jednolitej masy.

Smacznego i dobrej zabawy! :D








































Gingerbread house
Ingredients:

  • 50g butter
  • 200g honey
  • 200g sugar
  • 450g plain flour
  • 1 egg
  • 40g cocoa
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1.5 tsp gingerbread spice
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon ground cloves
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • a few fruit caramels
Frosting:
  • 1 egg white
  • 200g powdered sugar
Method:
1. Melt the honey, sugar and butter in a saucepan with 1 tablespoon of water.
2. Add gingerbread spice and other spices to the molten ingredients and bring to boil, then remove from the heat and allow to cool.
3. Mix flour, cocoa and baking powder in a large bowl,.
4. Add the egg and the sweet mass from the saucepan to the dry ingredients-  knead the soft dough.
5. Wrap the dough in plastic wrap and put into the fridge for a minimum 24 hours.
6. Sprinkle the table with flour and roll out dough to a thickness of 0.5 cm (or thinner) and cut parts of the house.
7. Crush fruit caramels and fill with them holes in wilnows.
8. Bake on a baking tray lined with baking paper at 180 * C for 10-12min (if the wall thickness is 0.5 cm) or 5-7min (if the wall thickness is about 3mm).
9. Leave to cool the baked parts of house and glue them and decorate with frosting.

Frosting:
1. Whisk egg white until stiff.
2. Add powdered sugar and whisk until shiny and smooth.

 Enjoy and have fun! :D












































W akcji: Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...