niedziela, 11 grudnia 2016

Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią

Teraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie.
Naprawdę!
Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :)
Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki.
Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D
Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo!
Jedna z esencji smaków jesieni :)
Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch.
Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno.
Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni!






























Paszteciki orzechowo- dyniowe
Potrzebujesz:

  • 700g dyni piżmoawej lub hokkaido
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 200g orzechów laskowych
  • 30g sera Maasdamer lub Edam
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części.
2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez ok. 30min.
3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj do miękkości.
4. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli.
5. Orzechy zmiel w robocie kuchennym na 'grubą mąkę' i wsyp do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dopraw tymiankiem - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
6. Upieczoną dynię przełóż do miski i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków, dodaj orzechy z cebulką i wymieszaj dokładnie - odstaw do wystudzenia.
7. Ser pokrój w drobną kosteczkę/ malutkie kawałki i wmieszaj w farsz- podziel go na 2 części.
8. Rozwiń ciasto francuskie i wzdłuż DŁUŻSZEGO boku ułóż jedną część farszu uformowaną w kiełbaskę- ciasto z farszem zawiń do połowy.
9. Analogicznie postąp z drugą stroną ciasta i pozostałą częścią farszu.
10. Ciasto ostrożnie przekrój wzdłuż, a następnie każdy z wałeczków na mniejsze kawałki.
11. Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 20min w 200*C.

Smacznego!







































Hazelnuts and squash rolls
Ingredients:
  • 700g butternut squash or Hokkaido pumpkin
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 1/3 teaspoon salt
  • rapeseed oil
  • 1 onion
  • 4  garlic cloves
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 200g hazelnuts
  • 30g Edam cheese or Maasdamer cheese
  • 1 egg
  • 1 package puff pastry
Method:
1. De-seed squash/ pumpkin, peel, cut into smaller pieces.
2. Season with pumpkin chili flakes, salt, sprinkle with olive oil and bake on a baking tray at 200 * C for approx. 30min.
3. Cut onion into cubes and fry until soft.
4. Chop the garlic finely and add to the onions.
5. Grind nuts  in a food processor to 'thick flour' consistecne and add it to the fried onions and garlic, season with thyme - mix until completely combined.
6. Put baked pumpkin into the bowl and mash with a pestle to the potatoes, add nuts with onion and mix thoroughly - set aside to cool.
7. Cut cheese into small cubes / tiny pieces and stir in stuffing - split into 2 parts.
8. Expand the puff pastry and place along the long side one part of the stuffing formed in 'sausage'- wrap to the half of pastry.
9.  Come on similarly with the other side of the puff pastry and the rest of the stuffing.
10. Cut along the stuffed puff pastry carefully, and then cut each of the rollers into smaller pieces.
11. Brush rolls with beaten egg and bake 20 minutes at 200 * C.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Idealne na zimowe wieczory!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...