niedziela, 18 grudnia 2016

Zimowa kawa z syropem mandarynkowym, jak ciepły sweter

Zimą ciepłe swetry są jak najlepsi przyjaciele!
Ale bywa i tak, że czasem ma się człowiek ochotę rozgrzać od środka, a żeby było przyjemniej to najlepiej czymś pysznym :)
Taka jest właśnie kawa, której szklankę stawiam przed Wami na blogowym stole.
Słodka, ciepła, karmelowo- korzenna i zostawiająca na buzi duże, białe wąsy z bitej śmietany ;)
Do tego, tak bardzo kojarząca się ze Świętami, mandarynka w postaci syropu i wiórki białej czekolady- niebo!
To już nie zwyczajna kawa, to ciepły kawowy sweterek, który możesz wlać w siebie, kiedy tylko przyjdzie Ci na to ochota!
Rozgrzejmy się zatem karmelową kawą zbożową, zatapiając się w aromacie przypraw i mandarynek, bo za oknem chłód i śnieg prószy, a u drzwi Święta :)







































Karmelowa kawa zbożowa z syropem mandarynkowym i zimowymi przyprawami 
na 1 szklankę
Potrzebujesz:

  • 200ml wody
  • 1 gwiazdkę anyżu
  • 1 laskę cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki karmelowej INKI
  • sok z 1 dużej mandarynki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 150ml śmietany 30% / 36% lub spienione mleko
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kostka białej czekolady
Sposób przyrządzenia:

1. Sok z mandarynki wlej do małego rondelka, dodaj miód i gotuj przez ok. 10min. na średnim ogniu- do redukcji i zgęstnienia.
2. Wodę wlej do drugiego rondelka, a następnie umieść w niej anyż i cynamon- doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5min.
3. Do szklanki wsyp kawę i zalej aromatyczną wodą, pozbywając się uprzednio przypraw.
4. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
5. Kawę udekoruj bitą śmietaną/ spienionym mlekiem, polej mandarynkowym syropem i zetrzyj na wierzch odrobinę białej czekolady.

Smacznego!







































Caramel coffee with tangerine syrup and winter spices
1 glass
Ingredients:

  • 200ml water
  • 1 star anise
  • 1 cinnamon stick
  • 2 heaped teaspoons of caramel Inka
  • juice of 1 large tangerine
  • 1/2 teaspoon honey
  • 150ml cream 30% / 36% or steamed milk
  • 3 tsp caster sugar
  • 1  white chocolate cube
Method:

1. Pour tangerine juice into a small saucepan, add the honey and cook for approx. 10 min. on medium heat- to reduce and thickens.
2. Pour water into another saucepan, then add cinnamon stick and anise star and bring to the boil- cook for another 5 minutes.
3. Put the coffee powder into a cup and add fragrant water without spices.
4. Whisk the cream to stiff with powdered sugar.
5. Decorate coffee with whipped cream / milk foam, then pour tangerine syrup and grater on top a little white chocolate.

Enjoy!










































W akcji: Łączy przyjemne z naturalnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...