czwartek, 28 kwietnia 2016

Kiedy Wschód przejmuje bakłażana

To magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem!
A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to w dodatku jagodą, która często jest potocznie nazywana GRUSZKĄ MIŁOŚCI lub oberżyną.
Szaleństwo! :D
O, właśnie! Niegdyś bakłażana nazywano także szalonym jabłkiem, ponieważ wierzono, że po jego spożyciu można oszaleć.
Na początku rozwijania swojej kariery w Europie nie miał dobrej reputacji i był używany głównie do ozdabiania talerzy, aż w końcu na przestrzeni lat stał się królewskim rarytasem.
Takie kulinarne Od przedszkola do Opola.
Ze skrajności w skrajność z tą rośliną!
Pochodzi z Indii, ale najlepsze potrawy, jakich z nim kosztowałam miały raczej korzenie arabskie, tureckie i śródziemnomorskie.
I właśnie smakami arabskich rejonów inspirowałam się przygotowując to danie.
Ilość dodatków nie przytłacza, ale świetnie się wszystko ze sobą łączy!
Jest naprawdę proste i szybko się je przygotowuje :)
Szukajcie szalonego warzywa, bo jest godne uwagi i pełne potasu! :D




























Bakłażany zapiekane z orzechowym kuskusem i pomidorami
Potrzebujesz:
  • 2 średnie bakłażany
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 szkl. suchej kaszy kuskus
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • olej
Do tego:
  • jogurt naturalny
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, posyp miąższ solą i odłóż na ok 10min.
2. Suchy kuskus przesyp do średniej miski, wymieszaj z łyżeczką soli i zalej wrzątkiem do wysokości 1cm ponad kaszę- odstaw.
3. Orzechy posiekaj.
4. Bakłażany opłucz z soli, osusz ręcznikiem kuchennym i wydrąż środek- nie wyrzucaj go!
5. Gotowy kuskus wymieszaj z posiekanymi orzechami, sezamem, kolendrą i czosnkiem.
6. Bakłażany obficie faszeruj orzechową kaszą, przekładając farsz ćwiartkami pomidorków koktajlowych ( ok.2 sztuki na 1 połówkę bakłażana)
7. Bakłażany umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrop delikatnie olejem z wierchu i oprósz solą i pieprzem- obłóż pozostałymi pomidorkami.
8. Całość zapiekaj przez 20min. w 180*C z termoobiegiem.
9. Wydrążony miąższ z bakłażanów przesiekaj i podsmaż z dodatkiem słodkiej papryki i sporej szczypty soli.
10. Bakłażany podawaj z podsmażonym miąższem, jogurtem naturalnym i natką pietruszki.

Smacznego!




sobota, 23 kwietnia 2016

Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach

Moje porównanie w tytule pewnie dla niektórych jest dość odważne, ale biorąc pod uwagę konsystencję sera halloumi, jego słonawy smak i to, że zdarza mu się trzeszczeć między zębami, pozwoliłam sobie zestawić go z naszym wspaniałym i niepodrabialnym oscypkiem.
Wytwarzany głównie z mleka owczego lub mieszanki owczego, krowiego i koziego, ser halloumi jest wielką dumą Cypryjczyków.
Serio!
Przeciętny Cypryjczyk zjada 8 kg tego specjału rocznie!
Nic dziwnego!
Jest naprawdę bardzo smaczny, a przy tym może zachwycić często spotykanym połączeniem go z miętą :)
Tak, jak naszego oscypka, cypryjski ser często podaje się grillowany.
Zrobiłam tak i ja!
A do tego grillowane paski cukinii o słodkawym smaku i szybkie a'la pesto z pietruszki i mamy tak genialną całość na chrupiącej grzance, że szkoda tylko o tym czytać :D
Musicie spróbować koniecznie tego lekkiego dania!



























Grillowany ser halloumi na grzankach z grillowaną cukinią i pietruszkowym pesto
Potrzebujesz:

  • 1 ser halloumi
  • 1 młodą cukinię
  • kilka kromek- ok. 5-  pszennego chleba ( na grzanki)

  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
Sposób przyrządzenia:
1. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5cm ser halloumi.- grilluj z dwóch stron na złoty kolor.
2. Cukinię umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw  krój cukinię wzdłuż w cienkie plastry.
3. Kromki chleba również zgrilluj na chrupko lub opiecz w piekarniku ( 10min-150*C)
4. Cukiniowe paski grilluj lekko po obu stronach.
5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz na pastę.
6. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika)
7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto.
8. Na koniec możesz całość dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny.

*Zamiast moździerza możesz użyć blendera lub robota kuchennego- wtedy będzie bardziej miałkie.

Palce lizać! :D




wtorek, 12 kwietnia 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym

Im więcej wiosny za oknem, tym więcej wiosny pojawia się na naszych talerzach.
Coraz częściej i w coraz większych ilościach zaczynają nam towarzyszyć warzywa, które mają w sobie coraz więcej słońca i TEGO smaku, którego głębia wciągu jesiennych i zimowych miesięcy znacznie się wypłyca.
A przecież, nie ma to jak dobrze zacząć dzień z czymś pysznym! :)
Dlatego pędzę podzielić się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych śniadaniowo- przekąskowo- kolacyjnych sałatek.
Jest pełna warzyw, co sprawia, że oprócz różnorodności w smaku, mamy też różnorodność witamin i wartości odżywczych...w tym witaminy D3, jeśli tak jak ja, użyjecie kiełków słonecznika, które sporo jej w sobie zawierają.
Do tego mięciutkie i mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość! :D
Ach! Jest jeszcze żurawina!
Malutka słodycz jeszcze bardziej podbijająca mak sałatki, a przy tym pełna witamin z grupy B.
Do sałatki możecie dodać więcej różnych warzyw, niż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;)
Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią.
Cały sekret kryje się w dressingu!
Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D








































Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym Potrzebujesz:
  • 1 kulkę mozzarelli
  • 2-3 pomidory
  • ok. 5 rzodkiewek
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • garść ulubionych kiełków ( u mnie kiełki słonecznika)
  • 1/2 łyżki suszonej żurawiny
Dressing:
  • 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów
  • 3/4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę.
2. Pomidory umyj i pokrój kosteczkę.
3. Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki, a suszone pomidory w paski.
4. Wymieszaj ze sobą pokrojone warzywa i dodaj ser.
5. Dodaj porwane liście sałaty, kiełki i przesiekaną żurawinę- wymieszaj.

Dressing:
1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.
2. Polej dressingiem sałatkę.

Smacznego!









































W akcji:
Na przednówku na wzmocnienie

sobota, 9 kwietnia 2016

Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków

Marchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni!
Do czego to jej nie dodajemy!
Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta!
Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna.
Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki smak.
Z czasem pojawiały się odmiany o słodszym i łagodniejszym smaku.
Do XIIw. marchew była znana tylko w kolorach białym i żółtym, pomarańczowe pojawiły się znacznie później i ich kolor nie jest przypadkowy!
Marchewki w kolorze pomarańczowym zostały wychodowane przez Holendrów w XVIIw na cześć rodziny królewskiej, której kolorem był właśnie pomarańczowy.
Dziś marchew ma ponad 60 odmian, kilka kolorów i kształtów i jest hodowana na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
Ciekawostką jest, że legenda o właściwościach marchewki, które poprawiają wzrok w ciemnościach, pojawiła się w czasie II wojny światowej, kiedy jeden z brytyjskich wojskowych, chcąc ukryć najnowszą technologię do wykrywania wrogich samolotów, mówił, że jego żołnierze jedzą bardzo dużo marchewki i dzięki temu w nocy widzą tak, jak za dnia.
O jej świetnych działaniu na cerę, oczy i ogólne zdrowie, chyba nie muszę wspominać? :)
Marchew to istna sakiewka pełna witamin i minerałów!
Zawiera witaminy A, E, K, C, B6, do tego między innymi: wapń, fosfor, potas i sód- które w takim poprzeplatanym pogodami w kratkę Kwietniu, przydadzą i wzmocnią nas podwójnie! :D
Zawarty w niej beta- karoten opóźnia powstawanie zmarszczek, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i poprawia wygląd i kolor skóry.
Do całej tej warzywnej historii załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki.
Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi.
Obieraczki w dłonie!
To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D




























Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe
Potrzebujesz:

  • 500g marchwi
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
Dip:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z pomarańczy/ lub pół łyżeczki pomarańczowego pyłku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
3. Wymieszaj ze sobą warzywa i dodaj pozostałe składniki- połącz dokładnie.
4. Placuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron- uważaj, żeby nie były zbyt grube!

Dip:
1. Do miseczki wlej jogurt.
2. Przeciśnij do niego przez praskę czosnek.
3. Dodaj sok z pomarańczy i cytrynową skórkę.
4. Dopraw solą do smaku.

Smacznego!








































W akcji:

Na przednówku na wzmocnienie

sobota, 2 kwietnia 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Domowy krem czekoladowy z daktyli

Znam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady.
Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć.
Nic to!
Ja jestem fanką czekolady i myślę, że (na nieszczęście swojej talii i bioder) pozostanę nią do końca swoich dni.
Zawiera magnez, podnosi poziom endorfin w organizmie i w ogóle jest przyjemnością dla podniebienia pod warunkiem, że nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu i zbyt dużo cukrów...
Ulubienica dzieci i zmora dentystów :)
Przemierzając ostatnio internetowe otchłanie natknęłam się na dużo zdrowszy...a na pewno mniej inwazyjny odpowiednik uwielbianej przez malców i starszych nutelli.
Zaintrygowana, postanowiłam zrobić i swoją wersję daktylli!
Właśnie tak!
Podstawą tego czekoladowego smarowidła są suszone daktyle, które zapewniają słodycz, co sprawia, że cukier jest absolutnie zbędny.
Taki przysmak na porannym stole ściągnie każdego śpiocha z łóżka ;)
Tak jak przy domowym maśle orzechowym i w tym wypadku jest potrzebny mocny sprzęt w postaci dobrego blendera lub robota kuchennego.
No to do dzieła, pora podnieść poziom endorfin! :D










































Daktylla- krem czekoladowy z suszonych daktyli
Potrzebujesz:

  • 200g suszonych daktyli
  • 45g gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
1. Daktyle umieść w misce, zalej ciepłą, przegotowaną wodą i namaczaj je przez ok. 3-4h.
2. Namoczone daktyle odsącz z wody.
3. Dodaj do nich kakao i mleko i miksuj/ blenduj tak długo, aż uzyskasz konsystencję pasty/ kremu.
4. Jeśli jednak krem będzie za mało słodki możesz dosłodzić go odrobiną miodu.
5. Gotowy krem przełóż do słoiczka- przechowuj w lodówce.

Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...