środa, 30 listopada 2016

Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów

Właściwie do astronomicznej zimy jeszcze kilka chwil, ale czy ktokolwiek kojarzy Grudzień z jesienią?
Dlatego ja żegnam się z nią dziś, ostatniego dnia Listopada i z tej okazji na srebrnych talerzykach stawiam przed Wami rzecz wszystkim znaną w odrobinie innej formie :)
Pieczone jabłka!
Słodkie, rozpływające się w ustach, a w nich włoskie karmelizowane orzechy śmietankowe.
Do tego nuta cynamonu.
Jest pięknie, słodko i niesamowicie pysznie! :D
O zapachu pisać nie będę, chyba nie ma takich słów, żeby opisać to, co wyprawiają ślinianki, kiedy tylko zaczyna wydostawać się z piekarnika...;)
Zatem jedyne co pozostaje, to razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka.
Wspaniały efekt gwarantowany!



























Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami
3 porcje
Potrzebujesz:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 40g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • 3 szczypty mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku umieść cukier i wodę - podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru.
2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Do cukrowego syropu dodaj orzechy, zamieszaj dokładnie, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj - podgrzewaj jeszcze przez ok. 30sek.
4. Jabłka umyj, odkrój wierzchy i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.
5. Wgłębienia w jabłkach wypełnij śmietankowymi orzechami.
6. Na koniec posyp każde jabłko szczyptą cynamonu i przykryj odciętym wierzchem.
7. Piecz ok.20 min. w 190*C.

Smacznego!





























Baked apples stuffed with creamy walnuts
3 servings
Ingredients
  • 3 medium size apples
  • 40g walnuts
  • 2 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons cream 18% fat
  • 1 tablespoon water
  • 3 pinches of ground cinnamon
Method:
1. Place the sugar and water in a little saucepan - heat until sugar completely dissolved.
2. Chop walnuts.
3. Add chopped walnuts to the sugar syrup in a saucespan, stir thoroughly, add cream, stir again until completely combined and heat for approx. 30sec.
4. Wash the apples, cut away the tops and hollow the seeds nests by teaspoon.
5. Fill the recesses in apples with creamy walnuts.
6. Sprinkle every stuffed apple with a pinch of cinnamon and cover the very top with the cut away apple tops.
7. Bake approx. 20 min. in 190*C.

Enjoy!




niedziela, 27 listopada 2016

Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem

Dziś pierwsza adwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie.
A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane skandynawskimi wypiekami.
W tamtejszych rejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie.
Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie dobry :)
Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny.
Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś mniej straszna się robi ;)
Kardamon, wanilia i szafran lub kurkuma...czy to nie brzmi jak jeden z najprzytulniejszych aromatów? ;)
Nie czekajcie!
Przegońcie chłody pysznymi bułeczkami z waniliowym kremem!








































Skandynawskie bułeczki z kremem waniliowym
ok.8-10 bułeczek
Potrzebujesz:
Bułeczki:

  • 0,25g zmielonego szafranu/ 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 175ml mleka
  • 15g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 40g cukru
  • 35g miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 350g mąki pszennej
Krem:
  • 3 żółtka
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru + do posypania
  • 1/2 laski wanilii
  • 15g masła
  • 160ml mleka
Sposób przyrządzenia:
Bułeczki:
1. Mleko podgrzej w rondelku razem z szafranem/kurkumą, drożdżami, cukrem i kardamonem - do rozpuszczenia się drożdży i cukru.
2. Zdejmuj rondelek z palnika i dodaj mąkę i jajko - zagnieć gładkie ciasto.
3. Do ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć.
4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia.

Krem:
1. W niewielkim garnku z podwójnym dnem wymieszaj żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem.
2. Do masy dodaj nasionka wyskrobane z wanilii i pustą laskę.
3. Podgrzewaj krem do momentu zagotowania mieszając od czasu do czasu.
4. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj przez ok. 30sek.
5. Odstaw krem do lekkiego wystygnięcia, wyjmij łupinkę wanilii i wmieszaj w niego masło.
6. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Całość:
1. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i uformuj z nich kulki.
2. W każdej z kulek zrób dołek i wypełnij go kremem waniliowym.
3. Zalep dokładnie i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - koniecznie zlepieniem do dołu!
4. Wypełnione bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20min.
5. Piecz 10min. w 200*C.
6. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!








































Scandinavian style buns stuffed with vanilla cream
8-10 rolls
Ingredients

Buns:
  • 0.25g of ground saffron / 1/3 teaspoon ground turmeric
  • 175ml milk
  • 15g yeast
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • 40g sugar
  • 35g softened butter
  • 1/3 teaspoon ground cardamom
  • 350g plain flour
Cream:
  • 3 egg yolks
  • 15g potato flour
  • 50g icing sugar + for sprinkling 
  • 1/2 vanilla pod
  • 15g butter
  • 160ml milk
Method:
Buns:
1. Heat the milk in a saucepan with the saffron / turmeric, yeast, sugar and cardamom - until the yeast and sugar dissolve.
2. Remove the saucepan from the heat and add the flour and egg - knead a smooth dough.
3. Add the pieces of butter to the dough,  and knead again thoroughly.
4. Place ready dough in a greased bowl, cover with a cotton cloth and leave in a warm place for approx. 40min. to rise.

Cream:
1. Mix egg yolks, sugar and cornstarch with the cold milk in a small pot with a double bottom.
2. Add vanilla seeds scraped out and empty cane to the mixed things.
3. Heat the cream until boiling and stir from time to time.
4.  Reduce the heat to the lowest when the cream begins to thicken, and stir vigorously for approx. 30 sec.
5. Leave the cream to cool slightly, remove the vanilla pod and put in the butter- stir until completely combined.
6. Leave to cool completely.

Whole:
1. Split dough into 8-10 equal parts and shape into 'balls'.
2. Do the hole in each of the 'balls' and fill it with vanilla cream.
3. Stick thoroughly the filled bun hole and put on a baking tray lined with baking paper - necessarily sticked part at the bottom!
4. Filled buns, cover with a cloth and leave for approx. 20 minutes.
5. Bake 10 minutes. at 200*C.
6. Serve sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!




























W akcji: Kuchnia skandynawska 2016  Danie pachnące ziołami 3

środa, 23 listopada 2016

Pumpkin spice syrup

To taki mały, niepozorny dodatek, który wnosi do dania całą gamę jesiennych i ciepłych smaków :)
Po ciężkim dniu, ukoi i rozweseli.
W chłodne poranki rozgrzeje i otuli, aż do wieczora.
A podczas wizyty gości zaskoczy i zaintryguje smakiem :)
Kawa z jego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree.
Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki.
Absolutna rozpusta i pyszność! :D
Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie, do następnego razu, królowo jesieni! :)
A jeśli  Wam zostało jeszcze trochę tej dyniowej pyszności, nie wahajcie się ani chwili i przyrządźcie przepyszny dyniowy syrop korzenny!








































Pumpkin spice syrup
Potrzebujesz:
  • 1 szkl. wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1/2 laski wanilii
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do cukrowego syropu dodaj dyniowy mus, przyprawy (imbir, cynamon, nasionka wanilii, gałkę muszkatołową) oraz pustą połówkę laski wanilii, która została po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek.
3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu.
4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę.
5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce.

Smacznego!




























Pumpkin spice syrup for coffee and desserts
Ingredients:
  • 1 cup. Water
  • 100 g of brown sugar
  • 150 g pumpkin puree
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 4 cloves
  • 1/2 vanilla pod
Method:
1. Heat sugar and water in a saucepan until sugar completely dissolve.
2. Add pumpkin puree, spices (ginger, cinnamon, vanilla seeds, nutmeg) and empty half vanilla pod, which left, into the saucepan.
3. Cook over low heat until the syrup thickens.
4. Remove the cloves and vanilla stick from the syrup.
5. Pour into the bottle / jar and store in the refrigerator.

Enjoy!


sobota, 19 listopada 2016

Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku

Odstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji.
Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a akcja, jaką założyła Mops w kuchni, natchnęła mnie do zmierzenia się ze skandynawskimi smakami we własnych kuchennych kątach :)
Jako pierwszą propozycję po smakach tamtejszego rejonu przedstawiam niezwykle kremową zapiekankę ziemniaczaną, znaną w Szwecji jako Janssons frestelse.
W wolnym tłumaczeniu to Pokusa Janssona i jest ona jedną z najbardziej popularnych tamtejszych potraw.
Jedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt!
Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek.
Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;)
Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!).
Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny.
Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P
Było tak kremowo i pysznie, że z pewnością przyrządzę ją jeszcze niejeden raz!
W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;)
Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D



























Janssons frestelse
Potrzebujesz:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia
  • 150g anchois lub sardynek
  • 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • koperek do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podsmaż na złoto.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (jak na frytki).
3. Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu):
ziemniaki
cebula
sardynki/ anchois
ziemniaki
4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę.
5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
6. Piecz w 200*C przez 45-50min.
7. Podawaj posypaną koperkiem.

Smacznego!








































Janssons frestelse - swedish baked potato dish
Ingredients:

  • 1kg of potatoes
  • 2 onions
  • 2 tbsp rapeseed oil + a little bit to grease a heatproof
  • 150g anchovies or sardines
  • 400g cream 18% (approx. 2 glass.)
  • 1 cup of milk
  • 1 teaspoon pepper
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • dill to serve

Method:
1. Peel the onion, cut into half-slices and fry until gold.
2. Peel the potatoes and cut into bars (like French fries).
3. Grease a heatproof dish of a small amount of oil and stack layers (from bottom):
potatoes
onion
sardines / anchovies
potatoes
4. Mix the cream with milk and pepper - pour over prepared vegetable in the heatproof.
5. Sprinkle the top with bread crumbs and cover with a lid or aluminum foil.

6. Bake at 200 * C for 45-50min.
7. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!
















































































W akcji: Kuchnia skandynawska 2016

wtorek, 15 listopada 2016

Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy

Ostatnio jednym z moich ulubionych podwieczorków jest budyń.
Ciepły, kremowy i słodki.
Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja.
Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;)
Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree, o którym pisałam ostatnim razem.
Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu.
Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu w miseczce dorzucić kostkę czekolady...cudowna, czekoladowa niespodzianka!
Pół przedpołudnia szukałam idealnej konsystencji, a teraz mogę podzielić się tą idealną z Wami :)
Usiądźcie zatem przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :)








































Dyniowy budyń z cynamonem
Potrzebujesz:

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki dyniowego puree
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem, ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii i dyniowym puree.
2. W pozostałej 1/2 szklance mleka rozrób mąkę ziemniaczaną i żółtko - mieszaj do uzyskania lekkiej i jednolitej konsystencji.
3. Kiedy dyniowe mleko się zagotuje, zmniejsz ogień na najmniejszy i wlej mieszaniną z mąką i żółtkiem - mieszaj energicznie trzepaczką do czasu zgęstnienia.
4. Podawaj gorący.

Smacznego!









































Pumpkin pudding with cinnamon
Ingredients:
  • 2 glasses of milk
  • 4 tablespoons pumpkin puree
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 tablespoon of butter
  • 1/2 vanilla pod
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoon of potato flour or cornstarch
  • 1 egg yolk

Method:
1. Boil 1.5 cups of milk together with the sugar, butter, cinnamon, vanillas seeds got from 1/2 vanilla pod and pumpkin puree.
2. Mix potato flour/cornstarch and egg yolk in the 1/2 cup of milk which left - mix until light and completely combined.
3. Reduce the heat on the lowest when the pumpkin milk boiled, and add a mixture of flour and egg yolk  - mix vigorously with a whisk until the mixture thickens.
4. Serve hot.

Enjoy!


czwartek, 10 listopada 2016

Uniwersalne puree (mus) z dyni

Z racji tego, że pozostałą połówkę mojej dyni zaczęły na balkonie skubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się w lodówce.
Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;)
Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni.
Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach.
Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę.
Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;)
Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne odmiany też się nadadzą.
Miąższ mojej dyni był kompletnie niemączysty, co skutkowało ogromem soków po upieczeniu i mokrym miąższem, dlatego upieczone kawałki osuszałam papierowym ręcznikiem.
Bardzo rzadkie puree można również odcisnąć z nadmiaru płynu przy pomocy bardzo gęstej gazy lub ściereczki, natomiast zbyt gęste i zwarte należy rozcieńczać stopniowo wodą.







































Puree z dyni:
Potrzebujesz:
  • dynię
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię dokładnie umyj,  pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw części z pestkami.
2. Warzywo umieść w naczyniu żaroodpornym i nakryj folią aluminiową.
3. Piecz ok.1h w 180*C.
4. Upieczoną dynię ostudź i obierz ze skóry.
5. Zmiksuj na puree.
6. Odsącz lub rozrzedź jeśli potrzeba.

 Puree (przechowuj w lodówce do 1,5 tyg.) jest gotowe do spożycia i wykorzystania od razu, jednak aby wydłużyć termin przydatności należy zapasteryzować lub zamrozić.

Smacznego!








































Pumpkin puree
Ingredients:
  • pumkin (the best types are Hokkaido or Nagybodosi)
Method:
1.  Clean thoroughly the pumpkin then cut into pieces and deseed them.
2. Place vegetable in a baking dish and cover with aluminum foil.
3. Bake approx. 1h  at 180*C.
4. Leave baked pumpkin to cool and peel the skin.
5. Blend until the consistensy get mashed.
6. Drain puree (by extrusion through dense gauze) if too sparse or add a little bit of water if too thick.

Puree (store in refrigerator for up to 1.5 weeks.) Is ready for consumption and use right away, but to extend the shelf life should be pasteurized or freezed.

Enjoy!


wtorek, 8 listopada 2016

Cytryna do herbaty w korzennym syropie

Przyjemnością wielu z nas jest ogrzanie się ciepłą herbatą w jesienne i zimowe wieczory.
Cytryna z miodem, czy aromat korzennych przypraw są wtedy najlepszymi herbacianymi dodatkami i otulają, jak najcieplejszy i najmilszy sweter zmarznięte ramiona.
Tej jesieni postanowiłam spróbować połączenia tych dwóch smaków i od tej pory korzenne cytrynki ocieplają smak gorącej jesiennej herbaty .
Na zimowe chłody też zadziałają ogrzewczo :)
Najlepiej, kiedy po przygotowaniu całości, pozwolicie im przez kilka dni wchłonąć korzenny aromat i słodki posmak cukru, wtedy są najpyszniejsze!
W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy!



























Korzenne cytrynki w syropie
na 1 słoiczek 300ml
Potrzebujesz:

  • 1 cytrynę
  • 150ml wody
  • 4 łyżki brązowego cukru demerara
  • 1cm świeżego imbiru
  • 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego
  • 2 szczypty cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę.
2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry.
3. Imbir pokrój w plasterki.
4. Zagotuj wodę z cukrem.
5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon.
6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym.
7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
8. Można pasteryzować.

Smacznego!








































Lemons in spicy syrup for tea
one 300ml jar
Ingredients

  • 1 lemon
  • 150ml water
  • 4 tablespoons of demerara brown sugar 
  • 1cm fresh ginger
  • 1 anise star
  • 2 pinches of cinnamon

Method:
1. Blanch lemon in boiling water about 3-5 minutes and thoroughly clean the skin.
2. Cut away the ends of lemon and cut the fruit in half slices.
3. Slice ginger.
4. Boil the water and sugar.
5. Put lemon slices into boiled jar alternating with ginger, add the anise star and cinnamon.
6. Pour very hot sugar syrup into jar with lemon slices.
7. Turn tightly the jar and leave upside down to cool.

8. You can pasteurize it.

Enjoy!











































W akcji: Danie pachnące ziołami 3

sobota, 5 listopada 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Bułka na wypasie

Nadeszły chłodniejsze poranki i tym samym zwiększyło się, przynajmniej u mnie, zapotrzebowanie na ciepłe śniadania :D
Dlatego dziś, dzielę się z Wami i polecam ogromnie bardzo śniadaniową i sycącą bułkę.
Chrupiąca i wypełniona po brzegi ulubionymi dodatkami pozwoli dobrze zacząć dzień!
Na przykład taką chmurną sobotę ;)
Swoją bułkę wypełniłam świeżym szpinakiem, żółtym serem, pyszną szynką i jajkiem ale jeśli nie jadacie mięsa lub nabiału, możecie wypełnić ją czym tylko chcecie!
Podana ze świeżymi pomidorami skropionymi oliwą i doprawionymi ziołami, zyskuje na smaku jeszcze bardziej.
Jeszcze jednym plusem jest to, że po bułki na takie śniadanie nie trzeba biec rano do sklepu, ponieważ te starsze świetnie się sprawdzą!
Podpieczone w piekarniku zyskają drugie życie, a Wy ciekawie wykorzystacie pozostałe pieczywo nie marnując go!
Taka bułka na wypasie, to same plusy, dla podniebienia przede wszystkim! ;)




























Bułka na wypasie
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 1 bułkę
  • masło
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1 plasterek ulubionej wędliny
  • 1/2 plasterka żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Odkrój wierzch bułki i wydrąż z dolnej części cały miękisz.
2. Bułkę posmaruj wewnątrz cienką warstwą masła.
3. Wnętrze bułki wyłóż liśćmi szpinaku na dole i po bokach.
4. Na szpinak poukładaj pokrojoną w kostkę wędlinę i żółty ser / bądź inne ulubione dodatki.
5. Na sam wierzch rozbij jajko i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
6. Zapiekaj w 180*C przez 15-20min.

Smacznego!







































Extra stuffed breakfast roll
Ingredients

  • 1 roll
  • butter
  • a few leaves of baby spinach
  • 1 slice of your favorite ham
  • 1/2 slice of cheese
  • 1 egg
  • salt
  • pepper
Method:
1. Cut away the top of roll and hollow the parenchyma from the bottom of roll.
2. Butter the roll inside with a thin layer of butter.
3. Put the spinach leaves into empty bottom of the roll.
4. Put diced ham and cheese on the spinach in the roll / or other favorite stuffing.
5. Break the egg at the very top and season with a pinch of salt and pepper.
6. Bake at 180 * C for 15-20min.

Enjoy!



środa, 2 listopada 2016

Jesienne kaszotto gryczane z dynią

Przyszedł listopad.
Gdybym miała go opisać, jako postać, to na pewno byłby to wysoki, przygarbiony mężczyzna w długich do ziemi szarych i grafitowych płachtach i futrzanej kamizelce z zaplątanymi pomiędzy jej frędzlami suchymi liśćmi dębu- wciąż schludny i z ciepłym, nieśmiałym uśmiechem ledwo widocznym spod kraciastej chusty otulającej szyję.
Najpewniej byłby też ciemnowłosy, a spod długiego odzienia wystawałby nogawki spodni w kolorze butelkowej zieleni
Dość ciemny i chłodny, a jednak nadal przytulny, niosący chwile wytchnienia, spokoju i zadumy po wielu miesiącach intensywności :)
W takim razie ja na początek tego listopada podaję pyszne, aromatyczne i rozgrzewające kaszotto z dynią!
To wspaniała wersja klasycznego włoskiego risotto przyrządzona na nasz rodzimy sposób.
Wszystko w jednym garnku, co bardzo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :)
Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni oraz ziołowych aromatów kaszotto wypełni Wsze brzuchy nieskończonym ciepłem i radością :D
Jeśli ktoś sobie życzy, może okrasić je podsmażonym boczkiem lub dodać pokruszoną fetę, jeżeli mięsko mu nie w smak, ale i bez dodatków jest pyszne!
Całość podbija jeszcze kasza gryczana bogata w witaminy i mikroelementy, jak np.: cynk, żelazo, wapń, nikiel, kobalt, bor, a nawet jod, które przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego.
Z talerzem takiego jesiennego kaszotto, listopad nawet w najdłuższym i najciemniejszym odzieniu nie straszny! :)




























Gryczane kaszotto z dynią
Potrzebujesz:
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500g obranej i pozbawionej nasion dyni
  • 1 sporą gałązkę rozmarynu
  • 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka)
  • 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
2. Kiedy cebula zacznie być szklista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu.
3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min.
4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj.
5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije płyn.
6. Przed ostatnią partią wlewania bulionu warzywnego, dopraw kaszotto solą i pieprzem.
7. Kaszotto podawaj posypane natką pietruszki i okraszone podsmażonym boczkiem/kiełbaską. 

Smacznego!





























Buckwheat ‘groatsotto’ with pumpkin
Ingredients:
  • 2 onions
  • 1 garlic clove
  • 1 bay leaf
  • 3 tbsp rapeseed/ canola oil
  • 500g peeled and deseeded pumpkin
  • 1 large sprig of rosemary
  • 200g roasted buckwheat groats (1 cup)
  • 500ml vegetable stock (2 cups)
  • salt
  • pepper
  • fried sausages / bacon (optional)
  • chopped parsley

Method:
1. Chop onions finely  and fry in oil.
2. When the onion begins to be glassy, ​​add chopped garlic, bay leaf and rosemary needles.
3. Cut pumpkin into larger pieces and add to the onion - fry approx. 10min.
4. Add buckwheat groats to the vegetables and shuffle gently.
5.  Add stock (partly, about ½ of cup at once) to groats and vegetable. With each addition of stock Shuffle whole, cover with a lid and wait until the groats absorb the liquid.
6. Before the last part of pouring vegetable stock, season all with salt and pepper.
7. ‘Groatsotto’ serve sprinkled with parsley and topped with fried  bacon / sausages.

Enjoy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...