Przepis zaintrygował mnie niesamowicie swoją prostotą, doborem składników, a przede wszystkim zaciekawił tym, jak może smakować.
Całość okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę, chociaż zmieniłam nieco oryginalne zestawienie w przepisie ;)
Słodko-pikantna muffina z różnorodną teksturą dzięki kremowym drobinkom wiejskiego serka i chrupiącym pestkom słonecznika.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet drugie śniadanie do pracy, czy szkoły, bo z warzywnymi wypiekami jest tak, że stosunkowo długo zachowują świeżość i wspaniale smakują kolejnego i następnego dnia!
Podstawą muffinów są bataty, które zawierają moc beta- karotenu, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub zahamować rozwój wielu nowotworów i pomimo swojej słodyczy są też doskonałe dla cukrzyków, ponieważ poprawiają wrażliwość na insulinę i dzięki wolno wchłaniającym się węglowodanom nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
Słodkie i ostre, kremowe i chrupiące - przepyszne, a podczas Karnawału na pewno pozywtywnie zaskoczą niejednego gościa! :D
Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków
12 muffinów
Potrzebujesz:
- 600g batatów
- 4 cebulki dymki
- 1 papryczka chili
- 6 jaj
- 3 łyżki serka wiejskiego (granulowanego)
- 250g mąki
- 2 łyżeczki soli
- nasiona słonecznika do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w robocie kuchennym- zmiksuj lub zetrzyj bataty na tarce o drobnych oczkach.
2. Do słodkich ziemniaków dodaj jaja i mąkę - wymieszaj dokładnie.
3. Dymkę i chili pokrój na cienkie plasterki i dodaj do masy wraz z serkiem wiejskim i solą - wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
4. Formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia lub papilotkami i wypełnij je masą do 3/4 wysokości.
5. Muffiny posyp po wierzchu pestkami słonecznika i piecz 45 min w 180*C.
Smacznego!
Spicy sweet potato muffins
12 muffins
Ingredients:
- 600g sweet potato
- 4 spring onions
- 1 chili pepper
- 6 eggs
- 3 tablespoons of cottage cheese
- 250g flour
- 2 teaspoons salt
- sunflower seeds for sprinkling
Method:
1. Peel sweet potatoes, cut into smaller pieces and place in the food processor- blend well or coarsely grate into a large bowl.
2. Add eggs and flour to grated sweet potatoes - mix thoroughly.
3. Cut spring onions and chili into thin slices and add to the mixture, then add cottage cheese and salt - mix gently until combined.
4. Put into form for muffins the baking paper or muffin cups and fill them with the mixture to 3/4 of its height.
5. Sprinkle the top of muffins with sunflower seeds and bake 45 minutes at 180 * C.
Enjoy!
Zrobię je na pewno, tylko pominę aż tak dużą papryczkę chili. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ilość chili można dostosować według własnych upodobań lub zastąpić po prostu pieprzem :)
Usuń