niedziela, 29 stycznia 2017

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków

Na ten warzywny wypiek natknęłam się pewnego razu u Jamie'go Olivera (ależ niespodzianka, co? ;P).
Przepis zaintrygował mnie niesamowicie swoją prostotą, doborem składników, a przede wszystkim zaciekawił tym, jak może smakować.
Całość okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę, chociaż zmieniłam nieco oryginalne zestawienie w przepisie ;)
Słodko-pikantna muffina z różnorodną teksturą dzięki kremowym drobinkom wiejskiego serka i chrupiącym pestkom słonecznika.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet drugie śniadanie do pracy, czy szkoły, bo z warzywnymi wypiekami jest tak, że stosunkowo długo zachowują świeżość i wspaniale smakują kolejnego i następnego dnia!
Podstawą muffinów są bataty, które zawierają moc beta- karotenu, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub zahamować rozwój wielu nowotworów i pomimo swojej słodyczy są też doskonałe dla cukrzyków, ponieważ poprawiają wrażliwość na insulinę i dzięki wolno wchłaniającym się węglowodanom nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
Słodkie i ostre, kremowe i chrupiące - przepyszne, a podczas Karnawału na pewno pozywtywnie zaskoczą niejednego gościa! :D





Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków
12 muffinów
Potrzebujesz:

  • 600g batatów
  • 4 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • 6 jaj
  • 3 łyżki serka wiejskiego (granulowanego)
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • nasiona słonecznika do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w robocie kuchennym- zmiksuj lub zetrzyj bataty na tarce o drobnych oczkach.
2. Do słodkich ziemniaków dodaj jaja i mąkę - wymieszaj dokładnie.
3. Dymkę i chili pokrój na cienkie plasterki i dodaj do masy wraz z serkiem wiejskim i solą - wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
4. Formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia lub papilotkami i wypełnij je masą do 3/4 wysokości.
5. Muffiny posyp po wierzchu pestkami słonecznika i piecz 45 min w 180*C.

Smacznego!




























Spicy sweet potato muffins 
12 muffins
Ingredients:
  • 600g sweet potato
  • 4 spring onions
  • 1 chili pepper
  • 6 eggs
  • 3 tablespoons of cottage cheese
  • 250g flour
  • 2 teaspoons salt
  • sunflower seeds for sprinkling
Method:
1. Peel sweet potatoes, cut into smaller pieces and place in the food processor- blend well or coarsely grate into a large bowl.
2. Add eggs and flour to grated sweet potatoes - mix thoroughly.
3. Cut spring onions and chili into thin slices and add to the mixture, then add cottage cheese and salt - mix gently until combined.
4. Put into form for muffins the baking paper or muffin cups and fill them with the mixture to 3/4 of its height.
5. Sprinkle the top of muffins with sunflower seeds and bake 45 minutes at 180 * C.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Zrobię je na pewno, tylko pominę aż tak dużą papryczkę chili. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość chili można dostosować według własnych upodobań lub zastąpić po prostu pieprzem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...