Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w klimat dzisiejszego dnia i zimowej aury.
Słodko- pikantny krem z kukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :)
Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie do pikantności chili i rozgrzewającego imbiru.
Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa!
Zimowa poezja dla podniebienia!
Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie swój poniedziałek ekspresową zupą z kukurydzy w kolorze słońca. :)
Pikantna zupa krem z kukurydzy
Potrzebujesz:
- 300g batatów
- 2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1,5cm świeżego imbiru
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- sól
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, imbir, chili i czosnek posiekaj i podsmaż na złoto na łyżce oleju- pod koniec dorzuć ziarenka kolendry.
2. Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem z odsączoną kukurydzą.
3. Do batata i kukurydzy dodaj podsmażone składniki.
4. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości batatów.
5. Zupę dokładnie zblenduj/ zmiksuj, dodaj masło i jogurt- dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.
Smacznego!
Glutenfree spicy corn creamy soup
Ingredients:
Method:
1. Chop onion, ginger, chili and garlic and fry for gold on a pan with one spoon of oli- throw coriander seeds at the end of frying.
2. Peel sweet potato, cut into smaller pieces and place in a pot with drained corn .
3. Add fried ingredients to the sweet potato and corn .
4. Pour stock and cook until sweet potato be tender.
5. Blend the soup, add the butter and yogurt- mix thoroughly and season with salt to taste.
Enjoy!
Glutenfree spicy corn creamy soup
Ingredients:
- 300g sweet potato
- 2 cans of corn
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 chili peppers
- 1 tablespoon oil
- 1 teaspoon coriander seeds
- 1.5 cm of fresh ginger
- 500ml vegetable stock
- 1 tablespoon butter
- 1/3 cup Greek yogurt
- salt
Method:
1. Chop onion, ginger, chili and garlic and fry for gold on a pan with one spoon of oli- throw coriander seeds at the end of frying.
2. Peel sweet potato, cut into smaller pieces and place in a pot with drained corn .
3. Add fried ingredients to the sweet potato and corn .
4. Pour stock and cook until sweet potato be tender.
5. Blend the soup, add the butter and yogurt- mix thoroughly and season with salt to taste.
Enjoy!
Świetny kolor ma ta zupa. Chętnie bym ją spróbowała, bo skład ma bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Jest nie tylko pyszna ale i rozświetla kuchnię :D
UsuńMuszę wypróbować. Chodzą za mną te smaki od kiedy jadłam naturalną zupę kukurydzianą z biedronki. Polecam btw ;) ale nie ma to jak domowa !
OdpowiedzUsuńhttp://gawronwrosole.blogspot.com
Nie wiedziałam, że w Biedronce można kupić takie rzeczy, chociaż jestem stałą klientką ;) Polecam swoją wersję i dzięki! :)
Usuń