poniedziałek, 16 stycznia 2017

Rozgrzewający krem z kukurydzy

Słyszeliście już, że dziś Dzień pikantnych potraw?
Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w klimat dzisiejszego dnia i zimowej aury.
Słodko- pikantny krem z kukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :)
Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie do pikantności chili i rozgrzewającego imbiru.
Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa!
Zimowa poezja dla podniebienia!
Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie swój poniedziałek ekspresową zupą z kukurydzy w kolorze słońca. :)








































Pikantna zupa krem z kukurydzy
Potrzebujesz:
  • 300g batatów 
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1,5cm świeżego imbiru
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • sól
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, imbir, chili i czosnek posiekaj i podsmaż na złoto na łyżce oleju- pod koniec dorzuć ziarenka kolendry.
2. Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem z odsączoną kukurydzą.
3. Do batata i kukurydzy dodaj podsmażone składniki.
4. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości batatów.
5. Zupę dokładnie zblenduj/ zmiksuj, dodaj masło i jogurt- dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.

Smacznego!








































Glutenfree spicy corn creamy soup
Ingredients:

  • 300g sweet potato
  • 2 cans of corn
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves 
  • 1/2 chili peppers
  • 1 tablespoon oil
  • 1 teaspoon coriander seeds
  • 1.5 cm of fresh ginger
  • 500ml vegetable stock
  • 1 tablespoon butter
  • 1/3 cup Greek yogurt
  • salt

Method:
1. Chop onion, ginger, chili and garlic and fry for gold on a pan with one spoon of oli- throw coriander seeds at the end of frying.
2. Peel sweet potato, cut into smaller pieces and place in a pot with drained corn .
3. Add fried ingredients to the sweet potato and corn .
4. Pour stock and cook until sweet potato be tender.
5. Blend the soup, add the butter and yogurt- mix thoroughly and season with salt to taste.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Świetny kolor ma ta zupa. Chętnie bym ją spróbowała, bo skład ma bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Jest nie tylko pyszna ale i rozświetla kuchnię :D

      Usuń
  2. Muszę wypróbować. Chodzą za mną te smaki od kiedy jadłam naturalną zupę kukurydzianą z biedronki. Polecam btw ;) ale nie ma to jak domowa !
    http://gawronwrosole.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że w Biedronce można kupić takie rzeczy, chociaż jestem stałą klientką ;) Polecam swoją wersję i dzięki! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...