Śnieg pada kolejną godzinę usypując coraz to wyższe zaspy.
Przedzieram się do domu przez śnieg do kostek z psem, który już prawie przestał być bury i powoli zmienia się w białego stworka.
Wchodzę do domu, strzepuję z czubków butów dwie białe wieże i czuję, jak powraca czucie w przemarzniętych palcach rąk i nogach, solidnie wyszczypanych przez mróz.
A w kuchni na palniku czeka ona. Gorąca, sycąca i tak aromatyczna, że od najniższego poziomu klatki schodowej można dotrzeć po zapachu prosto do garnka.
Przepyszna zupa marokańska z kawałkami pomidorów, sycącą soczewicą i niecodziennym dodatkiem pikantnej, karmelizowanej cebuli, która w naszych zupach jest dość rzadkim gościem.
Niezwykła gra smaków i bogactwo przypraw!
Nalewam sobie porcję, dodaję jogurtu, karmelizowanej cebuli i posypuję całość natką pietruszki.
Po pierwszej łyżce czuję, jak ciepło rozchodzi się po brzuchu- jest mi tak dobrze! ;D
A potem koc, książka...no i może mała dolewka tej niezwykłej zupy, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. ;)
Siadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was!
Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami
Potrzebujesz:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100g czerwonej soczewicy
- 800ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Karmelizowana cebula:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- jogurt naturalny do podania
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju w garnku.
2. Do cebuli dodaj przyprawy i ciągle mieszając podsmażaj przez ok. 30 sec.
3. Do garnka dodaj pomidory, bulion i przepłukaną soczewicę - gotuj ok. 30 min., aż soczewica będzie zupełnie miękka.
4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Karmelizowana cebula:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmażaj na rozgrzanym oleju na złoto.
2. Dodaj bardzo drobno posiekane chili, cynamon i cukier- podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i pokryje cebulę (ok. 1-2min.).
Całość:
1. Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego, porcją karmelizowanej cebuli i odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!
Moroccan lentil and tomatoes soup
Ingredients:
- 1 onion
- 2 tablespoons oil
- 1 large garlic clove
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1/2 teaspoon ground sweet paprika
- 1 can chopped tomatoes
- 100g red lentils
- 800ml vegetable stock
- salt and pepper to taste
Caramelized onion:
- 1 onion
- 2 tablespoons oil
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 chili peppers
- 1 tablespoon brown sugar
- natural yogurt to serve
- chopped parsley
Method:
1. Chop finely onion and garlic and cook on hot oil until soft.
2. Add spices to onion and stirring constantly fry for approx. 30 sec.
3. Add the tomatoes, broth and rinsed lentils to the pot- cook for approx. 30 min., until lentils soft.
4. Season with salt and pepper to taste.
Caramelized onion:
1. Cut onion into small cubes and fry in hot oil until gold.
2. Add the finely chopped chili, cinnamon and brown sugar- heat until sugar dissolves and cover the onions (approx. 1-2min.).
Whole:
1. Serve soup with a blot of yogurt, a portion of caramelized onions and a bit of chopped parsley.
Enjoy!
Uwielbiam takie zupy! Soczewica i dużo przypraw, pycha :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam! A ta jest naprawdę bardzo aromatyczna i treściwa! :)
UsuńUrocze foto! Aż zachęciło mnie do wypróbowania przepisu, bo jeszcze takiej zupy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) To dla mnie duży komplement, a zupa naprawdę warta wypróbowania :)
Usuń