Wtedy z pomocą przychodzą mrożonki!
W przepięknych kolorach i z mocą wartości odżywczych!
Dobrze zamrożone owoce i warzywa w okresie zimowym i wczesnowiosennym mogą nawet przewyższać ilością zawieranych witamin i mikroelementów te świeże, dlatego naprawdę warto po nie sięgać ;)
Pozostając wciąż w kolorystyce zielonej, przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i w cudownym kolorze krem z zielonego groszku w wersji zimowej :)
Zupa sama w sobie jest wyrazista w smaku ale całości dopełniają fantastyczne grzanki z natką pietruszki, parmezanem i...migdałami, a czas przygotowania nie przekracza 30 min.
Sycąca, aromatyczna i, dzięki sporej szczypcie pieprzu, rozgrzewająca.
Czy to wszystko nie brzmi wspaniale?
Musicie uwierzyć mi na słowo, że to połączenie smaków i tekstury kremowej zupy z chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje ;)
Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego!
Zimowy krem z zielonego groszku
Potrzebujesz:
- 400g mrożonego zielonego groszku Hortex
- 1 cebulę
- 1 łodygę selera naciowego
- 70g białej części pora
- 2 listki laurowe
- 1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty
- 450ml buliony warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Grzanki
- 4 kromki razowego pieczywa
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 25g tartego parmezanu
- 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów
- 2 łyżeczki oliwy
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części.
2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj na średnim ogniu przez 20mi.
3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem.
4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku.
Grzanki:
1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano.
2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.
3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy.
Smacznego!
Winter green peas creamy soup
Ingredients:
- 400g frozen green peas (Hortex)
- 1 onion
- 1 celery stick
- 70g white part of leek
- 2 bay leaves
- 1.5 teaspoons grated dried mint
- 450ml vegetable stock
- salt and pepper to taste
Croutons:
- 4 slices of wholemeal bread
- 1.5 tablespoons chopped parsley
- 25g grated Parmesan cheese
- 2 teaspoons chopped almond flakes
- 2 teaspoons olive oil
Method:
1. Peel the onion and cut into eighths, cut leek into slices, and celery into several smaller parts.
2. Put chopped vegetables ito the pot together with the green peas, pour the stock, add the bay leaves and cook over medium heat for 20 min.
3. Add to the soup dried mint and bled it all until smooth and creamy.
4. Season with salt and a large pinch of pepper to taste.
Croutons:
1. Toast the slices of wholemeal bread until golden.
2. Mix thoroughly ingredients for the paste.
3. Apply the parsley paste on hot toast and serve with the soup.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz