poniedziałek, 20 marca 2017

Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu

Na to ciasto można znaleźć naprawdę tysiące różnych receptur i przepisów.
Nic dziwnego, skoro proces tworzenia kolejnych wersji smakowych i łączenia ciasta z różnymi dodatkami trwa już ponad wiek!
Dokładnie od samego początku XX w., kiedy to w 1904 r. spisano pierwszą recepturę na ten wspaniały wypiek.
Moje brownie...cóż, mogłabym napisać, że jest FIT ale szczerze nie lubię się z tym słowem...w każdym razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;)
Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które działają jak aspiryna.
Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia.
A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku, brownie jest też bardzo czekoladowe, wypełnione chrupiącymi orzechami i w dodatku bez glutenu!
Właściwie można się nim delektować bez większych wyrzutów sumienia, szczególnie wtedy, kiedy zagryza się je do gorącej kawy przy pogaduszkach z przyjaciółką. ;)







































Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu
Potrzebujesz:
  • 150g namoczonych daktyli 
  • 100g miękkiego masła
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ryżowej
  • 50g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50g orzechów (u mnie: migdały i laskowe)

Sposób przyrządzenia:
1. Daktyle umieść w blenderze lub robocie kuchennym i mocno rozdrobnij.
2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Do sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników.
4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło.
5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta).
6. Formę do pieczenia (25cm x 25cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i dokładnie, równo rozprowadź.
7. Piecz ok. 15-20min w 170*C.

Smacznego!



























Date-brownie with nuts - sugarfree and glutenfree
Ingredients:
  • 150g soaked dates
  • 100g  softened butter
  • 50g cornflour
  • 30g rice flour
  • 50g bitter cocoa
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 2 eggs
  • 50g nuts (I used: almonds and hazelnuts)

Method:
1. Place dates in a blender or food processor and shred hard .
2. Mix the dates with flours, baking powder and cocoa.
3. Add eggs and mix until nicely combined.
4. Add soft butter to dough and mix well..
5. Chop nuts lightly and add to the dough (mass will be very thick).
6. Lay off the baking form (25cm x 25cm) with baking paper, put in the brownie dough and carefully spread it evenly.
7. Bake approx. 15-20min at 170 * C.

Enjoy!








































Pamiętajcie, że chcąc uzupełnić bakaliowe braki, wciąż możecie zgarnąć rabat w sklepie Agnex!






W akcji: Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex Kuchnia Ameryki Północnej 2017

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...